Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

SRAMOTA NA HRTU: Srpska premijerka pred cijelom Hrvatskom, Hrvati u Srbiji neće dobiti zajamčeno mjesto u parlamentu

Brnabić za HRT: Hrvati ne bi trebali imati zajamčeno mjesto u parlamentu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u subotu u intervjuu za HRT u Beogradu kako ne misli da bi Hrvati trebali imati zajamčeno zastupničko mjesto u srbijanskom parlamentu, izrazila nadu kako neće biti potrebna arbitraža za rješavanje pitanja granice na Dunavu, kao i spremnost da se prione rješavanju pitanja nestalih te ustvrdila da nije Vučićeva ‘produžena ruka’.

U svojem prvom intervjuu za hrvatske medije otkako je postala premijerkom Srbije, Brnabić je govorila o najvažnijim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije – pravima hrvatske manjine u Srbiji, granici i nestalima.

Hrvatska zajednica u Srbiji kaže da su, kada je riječ o njezinu statusu, učinjeni pomaci nabolje, ali ustraje na svojem zahtjevu da dobije zajamčeno mjesto u parlamentu na osnovi sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004.

No, Brnabić je kazala kako nije za to da “svaka nacionalna manjina obvezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina.”

Kaže to mrtvo hladno znajući da Srbi u Hrvatskoj imaju 3 mandata i da to što Hrvati nemaju barem jedan mandat jača njihovu getoizaciju i majorizaciju. Pitanja Hrvatske manjine samim time ne mogu doći do izražaja pa tako do mjesta u Srbiji gdje je Hrvatska većina, više od 20 godina vozi se po blatu. Hrvatskih predstavnik nacionalne manjine iako bi ih po broju zapravo trebalo biti 3 u parlamentu srbije, mora se kandidirati na listi stranke bez Hrvatskog predznaka što je diskriminacija sama po sebi.

Sve je to dopustio novinar HRTa bez ijedne kritike na takav stav bez ijednog potpitanja, kako da je potpuno neupućen u problematiku s kojom se svakodnevno susreće Hrvatska nacionalna manjina u Srbiji. No HRT je PONOSNO istaknuo da je upravo prvi intervju dala HRTu pa se očito nije želio biti pre ”agresivan” i napadan iz valjda nekakve zahvalnosti, krajnje neprofesionalno i ponižavajuće.

Nastavio je intervju…U pogledu granice na Dunavu, Brnabić je izrazila nadu kako neće biti potrebna arbitraža te da će dvije zemlje u roku od dvije godine bilateralnim razgovorima uspjeti pronaći rješenje.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dogovorili su na nedavnom sastanku u Zagrebu rok od dvije godine za rješavanje tog problema.

Brnabić je kazala da je srbijanska vlada odredila sastav izaslanstva za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom.

Glede nestalih, srbijanska premijerka izrazila je nadu da će i to pitanje biti riješeno što je moguće prije.

“To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za obitelji tih ljudi, a generalno i za odnose između Hrvatske i Srbije” , kazala je.

“Nakon sastanka i posjeta predsjednika Vučića Hrvatskoj, i predsjednik Vučić i predsjednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s obiteljima nestalih. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetiti Beograd 23. ožujka kada će razgovarati i sa srbijanskom ministricom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Vjerujem da će se to spustiti na razinu radne grupe i da ćemo krenuti raditi na tome da se što prije riješi”, kazala je.

Dodala je da joj ne smetaju prozivke da je ‘produžena ruka’ Aleksandra Vučića. “Ja znam tko sam i što sam i rezultati će ostati iza mene”, kazala je.

Komentari

Komentari