Utorak, 14 srpnja, 2020

Hrga tužila Pupovčeve Novosti: ‘U Hrvatskoj je danas neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja’

“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”, rekla je na sudu u Zagrebu novinarka Mirjana Hrga, koja je tjednik Novosti, kojeg objavljuje Srpsko narodno vijeće (SNV), tužila zbog članka Petra Glodića “Suicid iz zasjede” iz 2016. godine, javlja Novi list.

“U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske”, napisao je autor u tome tekstu, nazivajući Hrgu “iskusnom isljednicom”.

Na ročištu koje je trajalo duže od tri sata, Hrga se požalila da “Novosti huškaju javnost protiv nje”.

“Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas”, istaknula je.

“Progoni ju”, navodi, “novinarska gerila” – nju, koja je “izvještavala s Bliskog istoka”, a 2011., kad je doznala za problem, na Al Jazeeri objavila reportažu o prijeratnim ubojstvima Srba u Vukovaru. Nikad, kaže, nije mogla ni pomisliti da će joj “biti neugodno hodati svojim ulicama u svojoj državi”.

“Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala u Ukrajini i Palestini, nego što će ti moralisti ikad u Hrvatskoj”, podsjetila je.

Hrga upozorava da je u Hrvatskoj na djelu “nova vrsta fašizma” u kojoj je “neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja”.

Izricanje presude sutkinja Kolinda Kolar najavila je za četvrtak, 26. travnja u 13,30 sati

Podsjetimo, tjednik “Novosti” izdaje Srpsko narodno vijeće (SNV), krovna institucija Srba u Hrvatskoj, a toj nevladinoj udruzi na čelu je predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Pupovčeve Novosti uhvaćene u laži ili govoru mržnje najčešće se izvlače na satiru.

 

Komentari

Komentari