HRABRI ISTUP SARAJEVSKOG PROFESORA: “CRNA LEGIJA formirana je u “antifašističkom” Sarajevu, a 2010. je Sarajevo uguralo ustaše na vlast i dalo im ulice”

Podijeli

Prema riječima profesora sa Filozofskog fakulteta, Envera Kazaza, nedavna misa u Katedrali u Sarajevu je održana u organizaciji  nevladine udruge “Počasni Bleiburški vod”:

“Okružena je jednim iskazom koji vrlo blizu postavlja metafiziku ideologiju, a to je da su pokreti vojnih jedinica koje je poveo Ante Pavelić nazvani križnim putem. Misa je – ne samo religijski čin i vjersko pravo, već ideološki čin prve vrste, i to onaj čin koji nastavlja obrise Stepinčeve crkve”, kazao je Enver Kazaz osvrnuvši se na demonstracije u kojima je učestvovalo više hiljada građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Antifašistički protesti građana Sarajeva bili su nedovoljno usmjereni prema svim fašizmima, poručuje univerzitetski profesor Enver Kazaz.

“Sarajevo nije grad koji je isključivo tokom NDH vladavine bio nevin grad. Veliki broj građana Sarajeva pridružio se zločinačkim Pavelićevim jedinicama. Načelnik štaba Vjekoslova Maksa Luburića, koji je formirao koncentracioni logor Jasenovac, bio je Muhamed Riđanović. Crna legija, jedna od najgorih ustaških zločinačkih jedinica, formirana je u Sarajevu. Na Alifakovcu je Francetić imao svoju komandu”, kazao je za N1 u emisiji “Izvan okvira” Enver Kazaz dodavši da je bošnjačka nacionalistička politička elita u Sarajevu rehabilitirala neke od zločinaca iz Drugog svjetskog rata s bošnjačkim imenom i prezimenom, i dala im ulice u ovom bh. gradu.

“Moram reći i ovo – antifašizam u Sarajevu, bez suočavanja sa bošnjačkim fašističkim nasljeđem, ne može računati na potpunu etičku ispravnost. Svojevrsnu legitimaciju ustaškog pokreta u Sarajevu imali smo na sceni onog trenutka kad su gospodin Komšić i gospodin Lagudmžija sklopili koaliciju s HSP-om, i uveli ovu stranku u Federalnu vladu – stranku, dakle, koja baštini ideološko nasljeđe ustaškog pokreta”, zaključio je dr. sc. Kazaz.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŠOK U MOSTU! Napustila ih još jedna istaknuta članica: Neće ići na izbore
>>> USKORO I U HRVATSKOJ!? Svaka odrasla osoba dobiti će mjesečno 462 eura, Španjolska pokreće veliki eksperiment
>>> DOBROVIĆ ISTUPIO IZ MOSTA: “Način na koji su prekinuti pregovori sa Škorom sve govori, sve svelo na trojicu ljudi iz okolice Metkovića…”
>>> IPAK JOŠ NIJE GOTOVO: U Hrvatskoj zabilježena 4 nova slučaja koronavirusa. SVA ČETIRI U ISTOJ ŽUPANIJI
Komentari

Najnovije