Foto: Pixabay

Hoćete li proći bez simptoma ili ćete biti kritično bolesni? Ovisi o samo jednoj stvari…

Podijeli

Doza virusa koju čovjek primi mogla napraviti razliku između toga hoće li osoba biti asimptomatski bolesnik ili će se lakše razboljeti ili pak postati kritično bolesna

Švicarski liječnik i filozof iz rane renesanse Paracelsus rekao je da “doza čini otrov”, što bi u osnovi značilo da bilo koja tvar može postati toksična ako se daje u dovoljno visokoj koncentraciji. U prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da čak i previše vode može baciti elektrolite u ljudskom tijelu pa može biti potencijalno opasno, prenosi Danas.hr

Gledajući koronavirus kroz tu prizmu, može se reći da bi doza virusa koju čovjek primi mogla napraviti razliku između toga hoće li osoba biti asimptomatski bolesnik ili će se lakše razboljeti ili pak postati kritično bolesna. To može biti korisno kada se razmišlja o zaštiti od Covida s obzirom na hladnije temperature i visoki skok novozaraženih.

Koronavirus se vjerojatno ponaša kao i drugi virusi

Pokazalo se da koncept potrebe za određenom dozom patogena, dakle organizma koji izaziva bolest, za pokretanje infekcije vrijedi za mnoge viruse, poput virusa gripe, poxvirusa i drugih. To je za CNN objasnila je Erin Bromage, suradnica profesor biologije na Sveučilištu Massachusetts, Dartmouth.

“Ako pogodite životinju s dovoljno malom dozom, moći će to odbiti, a da uopće ne razviju nijednu bolest. Ako dobijete magični broj zarazne doze, utvrdit će se infekcija i ta će životinja podleći bolest iz tog određenog patogena. Ali ako ih pogodite s više od zarazne doze, u većini slučajeva velika doza patogena, poput velike doze virusa, na primjer, dovodi do ozbiljnijih ishoda. Dakle, doza postaje stvarno važna. To nije zato što vam treba određeni broj čestica virusa da biste zarazili stanicu, to samo povećava izglede da će jedna od tih virusnih čestica ući u stanicu i zaraziti je, pokrećući lančanu reakciju”, rekla je biologinja Bromage.

Drugi način na koji se o tome razmišlja je poput začeća – da bi se oplodila jajna stanica nisu potrebni milijuni sperme jer je dovoljna samo jedna. No, muškarci stvaraju milijune sperme kako bi poboljšali šanse do dolaska do jajne stanice.

Jačina virusa ovisi i o pojedincu

Sam virus nije jedini organizam koji igra ulogu jer je on također ima veze s pojedincem kojeg napada. “Svaka osoba ima različitu količinu virusa koja joj je potrebna. Nekome tko je imunosupresivan ili nekome tko je pod stresom, na primjer, možda će trebati manje izazova kako bi postigao iste ishode kao netko tko je u zdravom stanju”, govori biologinja.

Dakle, šansa za zarazu ovisi o fiziologiji potencijalnog domaćina, kao i o njihovom osobnom ponašanju i zdravstvenim navikama poput statusa pušenja, prehrane, tjelesne aktivnosti i sna. Stariji ili nezdravi domaćin suočen s velikom i ponavljanom izloženošću očito je najgori scenarij. No, medicinski krhku osobu mogla bi zaboljeti čak i mala doza virusa dok bi obrnuto bilo da zdrava osoba može biti preplavljena dovoljno visokom dozom.

Ipak, govoreći samo o vjerojatnostima i vjerojatnostima. Mnogo je teže odrediti točan scenarij koji dovodi do infekcije. “Jednostavno ne možemo proučiti točnu dozu virusa od koje bi nekome pozlilo jer je to potpuno neetično”, rekla je za CNN dr. Monica Gandhi, doktorica zaraznih bolesti i profesorica medicine na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu. To je zato što bi to značilo svjesno izlaganje ljudi postupno većim dozama virusa kako bi se utvrdilo kada se infekcija dogodi.

“Mislim da zapravo nećemo doći do te vrijednosti. Možemo kod životinja – postojao je model tvora, a postojao je i model hrčka – sada dva životinjska modela u kojima im više dajete više bolesnih životinje dobivaju i to je korisno, a to nam može dati osjećaj. Ali, nažalost, s ljudima nećemo znati koliko je potrebno”, rekla je.

Izvor: Danas.hr


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> NEMOJTE SE CIJEPITI PROTIV GRIPE! Epidemiolozi upozoravaju, nije opasno ALI…Objašnjava kada je pravo vrijeme
>>> Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu: Evo što to znači za povratnike iz Hrvatske
>>> U stropu crkve našao staru skrivenu poruku: U njoj su bili jezivi savjeti za buduće generacije
>>> OTKRIVENO: Stožer razmišlja o masovnom testiranju građana, tko odbije ide u karantenu?
Komentari

Najnovije