FaH

HNS opet prijeti izlaskom iz koalicije; HDZ poručuje: Ne pristajemo na ultimatume

Podijeli
Nakon propalog mirenja Vlade i sindikata prosvjete, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila da nije zadovoljna rezultatom. Poteze je povukao i HNS, ali je brzo stigao odgovor iz glavne vladajuće stranke

HNS je, doznaje tportal, sazvao hitan sastanak užeg vodstva u 18 sati, a zbog tog sastanka nisu se pojavili ni na koalicijskom sastanku koji je zakazan za 18:30.

‘Od reforme datuma važnije su nam veće plaće učitelja’, poručili su za tportal iz HNS-a.

Kako pak javlja Jutarnji list, HNS-ovci su na tom sastanku donijeli odluku da će ako ne dođe do povećanja plaća učiteljima, izaći iz koalicije.

‘HNS-ov politički prioritet je reforma obrazovanja, a dio te reforme su i veće plaće za šest posto svim učiteljima. Vrh stranke, nakon što Vlada opet nije imala sluha za povećanje plaća učiteljima, donio je političku odluku da ako proračun za 2020. neće obuhvaćati novac za traženo povećanje u idućoj godini, naši zastupnici neće podržati proračun i izlazimo iz koalicije’, poručuju izvori iz vrha HNS-a.

U HDZ-u za tportal kažu da ne pristaju na nikakve ultimatume i nadaju se da će u HNS-u biti razuma.

Poručuju da je učiteljima ponuđeno više nego na prvom sastanku, odnosno povećanje od 4 posto, no da se mora paziti i na održivost proračuna. ‘Imamo svoje limite. U zadnje tri godine proračun za obrazovanje povećan je za oko 3 milijarde kuna, i to većinom za plaće koje su rasle 11 posto’, poručuju iz HDZ-a.

Naime, jedna od tema koalicijskog sastanka trebale su biti izmjene Zakona o blagdanima, kojima bi se Dan državnosti vratio na 30. svibnja, a obljetnice pada Vukovara 18. studenog postala bi neradni dan i Dan žrtava domovinskog rata.

Podsjetimo, govoreći o neuspjelom procesu mirenja, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ranije je kazala kako je očekivala pozitivan rezultat.

‘Ako proces mirenja završi štrajkom, naravno da sam ljuta i ne mogu reći da sam zadovoljna tim rezultatom. Nastavit ću se boriti’, kazala je Divjak.

Štrajk u školama počinje već sutra, a ministar rada Josip Aladrović kazao je da štrajk ni za jednu Vladu nije ugodan, prenosi tportal

‘Postupak mirenja sa sindikatima je upravo završen, sindikati su došli sa svojim zahtjevima koji su bili istovjetni prethodnima, a mi kao Vlada RH smo iznijeli određenu ponudu, kojom bi korigirali te plaće za 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja, uz ukupan kumulativan trošak od 320 milijuna kuna i to je bio maksimum koji smo mogli postići. Sindikati to nisu prihvatili, rekao je Aladrović.

Komentari

Najnovije