Utorak, 1 prosinca, 2020

HNS I HDZ se dogovorili, ništa od izbora, Plenković ostaje na vlasti!

HDZ i HNS postigli su ipak dogovor. Plenković nije mijenjao proračun, ali je obećao da će do kraja lipnja izraditi Uredbu o koeficijentima kojom bi se mijenjali koeficijenti svima u javnoj i državnoj upravi, a ako do tada koeficijenti ne budu promijenjeni, od srpnja ide dva posto povišice koficijenta učiteljima i još nekim službama. HNS je prihvatio tu ponudu i koalicija HDZ-a i HNS-a preživjela je krizu. Ovaj politički dogovor Plenković će predstaviti i sindikatima učitelja.

Potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda izjavio je ranije kako razgovor između HDZ-a i HNS-a ide u smjeru dogovora.  “Ja mislim da će HNS sutra biti na Vladi, da li će glasati ne znam, ali mislim da će biti na Vladi”, kazao je.

Dodao je da je na sastanku postignut konsenzus oko rebalansa proračuna. “Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nismo postigli konsenzus između HNS-a i HDZ-a. Konzultacije će još trajati pa ćemo vidjeti”, rekao je Varda.

Istaknuo je, uz napomenu da nije dobro čuo, kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak predložio porast (…) za još jedan posto kako bi se s time zadovoljili školski sindikati.

Pupovac: Vjerujem da će doći do neke točke sporazuma

Naši partneri HDZ i HNS, odnosno svi smo razgovarali o pitanju odnosa u koaliciji, i dobro je da smo razgovarali, da su svi tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja dalje u bilateralnom formatu”, rekao je Pupovac.

Koalicijski se sastanak održao u jeku krize u Vladi nastale nakon što je manji partner HNS najavio da neće podržati proračun ne osiguraju li se u njemu sredstva za povećanje plaća učiteljima i nastavnicima.

“Vjerujem da će HDZ i HNS doći do neke točke sporazuma”, dodao je. Pupovac je rekao da ne može govoriti što su bili detalji razgovora. “Politički aspekt ove stvari je da vlada nastavi raditi posao tako da ne ulazi u tjesnac iz kojega je pitanje kako bi izašla”, ocijenio je Pupovac.

Hrg je kazao da je premijer Andrej Plenković s HNS-ovcima razgovarao o povećanju plaća učiteljima, no nije precizirao jesu li se uspjeli dogovoriti oko toga.

“Mislim da će pronaći rješenje”, kazao je.  Hrg je kazao da su razgovarali “o svemu o čemu su do sada razgovarali, o povećanju plaće učiteljima po modelu dva plus dva plus dva”.

Ustvrdio je da “sada tu još postoje njihove međusobne matematike”, te da premijer i HNS-ovci moraju još malo porazgovarati, no da bi do sutra trebali usuglasiti stajališta, kada je na dnevnom redu proračun.

Na novinarsko pitanje je li HNS inzistirao na povećanju koeficijenata učiteljima, i time uvjetovao podržavanje proračuna, Hrg je odgovorio da atmosfera na sastanku nije bila napeta.

“Nije bilo disonantnih tonova, vrlo se razumno i racionalno razgovaralo”, kazao je. Na pitanje jesu li HNS-ovci imali primjedbe na proračun, Hrg je kazao da nisu istaknuvši da nema uopće primjedbi na proračun, niti na rebalans. Izrazio je i nadu da će na sutrašnju sjednici Vlade, na čijem dnevnom redu je i rebalans proračuna, doći svi ministri i podržati rebalans.

Komentari

Komentari