shutterstock

Hitno to napravite: Evo u kojem trenutku se morate javiti na testiranje za koronu…

Podijeli

Pričekajte najmanje četiri dana prije testiranja, kako bi virus imao dovoljno vremena da se nakupi u vašem tijelu ako ste zaraženi

Ako ste bili u kontaktu s osobom koja je pozitivna na Covid-19, vjerojatno se pitate što vam je činiti. Budući da razdoblje inkubacije kod koronavirusa može trajati od dva do čak 14 dana, vjerojatno ćete morati u samoizolaciju, bez obzira na to osjećate li se bolesno ili ne.

Svakako bi bilo dobro da se i sami testirate kako biste dobili potvrdu o tome jeste li se doista zarazili. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da se testirate u sljedećim slučajevima:

    • imate simptome Covida-19
    • bili ste u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom
  • zdravstveni djelatnici uputili su vas da se testirate

 

Lažno negativni testovi

Ako ste bili izloženi virusu, vjerojatno nećete odmah razviti simptome – mogu proći i dva tjedna dok se ne pojave prvi znakovi bolesti. Najčešći simptomi su: visoka temperatura, kašalj, otežano disanje, umor, bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, gubitak mirisa i okusa, začepljen nos, povraćanje ili mučnina i proljev.

Ako se testirate odmah nakon što ste bili izloženi koronavirusu, imajte na umu da bi vaš test mogao biti negativan, bez obzira na to jeste li zaraženi ili niste, upozorava stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja, viši znanstvenik u centru Johns Hopkins.

To je zato što morate imati određeno virusno opterećenje, odnosno određenu količinu virusa prisutnoga u tijelu da bi ga test mogao otkriti. Lažno negativan test može biti opasan jer možete širiti virus oko sebe, a da toga niste ni svjesni.

Ako test pokaže da ste pozitivni, onda se trebate povući u samoizolaciju, ali ako je negativan, budite oprezni dok traje razdoblje inkubacije, savjetuje šef odjela za zarazne bolesti sa Sveučilišta Buffalo u New Yorku Thomas Russo.

Istraživanje Američkoga koledža za kardiologiju pokazalo je da većina ljudi razvija simptome oko pet dana nakon što su bili izloženi virusu, a često su i najzarazniji dva dana prije nego što razviju simptome i do jedan dan nakon što simptomi započnu.

Ne žurite s testiranjem!

CDC nije izdao službene smjernice o tome kada se stvarno trebate testirati, a liječnici imaju različita mišljenja. Prema tomu, najbolje je raditi ono što vam liječnik savjetuje jer je on najbolje upoznat s vašim zdravstvenim stanjem i okolnostima.

Predsjedatelj Odjela za hitnu medicinu na Medicinskom fakultetu Rutgers New Jersey Lewis Nelson preporučuje da pričekate s testiranjem – dok ne razvijete simptome.

“Iako u nekim slučajevima nije optimalno čekati simptome, to je možda najpraktičniji odgovor”, rekao je on za portal Prevention, a prema smjernicama CDC-a trebali biste biti u samoizolaciji najmanje 14 dana nakon izlaganja virusu te biste trebali obavijestiti sve ljude s kojima ste bili u kontaktu, prenosi Magazin.hr

Također biste se trebali obratiti svom liječniku za dodatne savjete i preporuke. Ako nemate simptome, a bili ste izloženi virusu, Adalja preporučuje da pričekate najmanje četiri dana kako biste se testirali, kako bi virus imao dovoljno vremena da se nakupi u vašem tijelu ako ste zaraženi.

Ako dobijete pozitivan rezultat testa, a ne razvijete simptome ili negativan rezultat, i dalje biste trebali biti u samoizolaciji 14 dana nakon što ste bili izloženi, zbog razdoblja inkubacije.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> Znate li zašto broj zaraženih uvijek raste od srijede? Otkrili su uznemirujući razlog…
>>> POČINJE NOVA PANDEMIJA? Širi se nova zaraza, korona mutirala u uzgajalištima kuna
>>> Laucu pukao film, donio iznenadnu odluku: ‘Žao mi je, od sada na dalje…’
>>> ČUDA VIŠE NEGO U MEĐUGORJU: BIDEN PRI PREBROJAVANJU POSLJEDNJIH LISTIĆA PREŠAO U VODSTVO I U PENNSYLVANIJI
Komentari

Najnovije