Nedjelja, 9 kolovoza, 2020

HIGH-TECH LASERI OTKRILI SKRIVENU VOJNU STRUKTURU ZAKOPANU POD ZLOGLASNIM ALCATRAZOM: ‘Ovo je pravo čudo’

“Ostaci su pronađeni tek nekoliko centimetara ispod površine i pravo je čudo da su tako dobro očuvani
Uz pomoć kombiniranog pristupa s high-tech laserima i radara koji prodire u zemlju ispod ozloglašenog zatvora Alcatraz u Kaliforniji otkrivena je vojna infrastruktura stara 150 godina, piše IFL Science.

Prije nego li se pretvorio u najpoznatiji zatvor na svijetu, otok Alcatraz se od 1859. do 1933. koristio kao vojna baza.

U vrijeme kada je na otočiću kojeg okružuje voda krcata morskim psima građen zatvor za najgore zločince, bivša vojna baza nije bila pod zaštitom zakona koji štite kulturnu baštinu pa su građevinci de fakto buldožerima potisnuli bivšu vojnu stukturu. Istražitelji su poželjeli vidjeti što je od toga, ako uopće ima ičega, ostalo na otoku.

Vojna povijest otoka dosad prilično nepoznata
“Tijekom pretvaranja područja otoka u zatvor, velika je većina prethodne vojne povijesti otoka izbrisana, no zanimalo nas je je li možda ipak stalo nešto značajno za i za povijest otoka, ali i za povijest Amerike – što je možda potpovršinski zakopano”, objasnio je arheolog Timothy de Smet.

Istraživači su u tu svrhu koristili neinvazivne i nedestruktivne metode kako bi utvrdili leže li kakvi historijski ostaci ispod nekoliko područja na otoku, poput dijela na kojem je bilo dvorište za rekreaciju zatvorenika u vrijeme dok je na Alcatrazu djelovala zloglasna kaznionica.

“Nismo znali što da očekujemo. Nismo znali postoji li kakva potpovršinska struktura ovih historijski vrlo značajnih ostataka, je li išta od toga ostalo i u kakvom je uopće stanju”, rekao je de Smet, prenosi danas.hr

Iznenađujuće dobro stanje ostataka
Koristeći laserske skenere, radare i georektifikaciju (proces tijekom kojeg se stare digitalizirane mape povezuju s koordinatnim sistemom kako bi se dobila točna geolokacija u 3D prostoru), istraživački je tim uspio pronaći i analizirati povijesne ostakte ispod onoga što je u vrijeme zatvora bio prostor za rekreaciju na otvorenom. Otkrili su kako su ostaci vojnih struktura, prolaz, cigleni tunel i ventilacijski sistem ostali u iznenađujuće dobrom stanju.

“Ostaci su pronađeni tek nekoliko centimetara ispod površine i pravo je čudo da su tako dobro očuvani. Prekrasno je pronaći povijest ravno pod našim nogama koji možemo prikazati javnosti”, navodi istraživač.

Tim navodi kako se ova praksa može koristiti i za istraživanje drugih historijskih struktura, a moderna tehnologija pritom može odgovoriti na brojna pitanja bez ugrožavanja integriteta historijskih lokacija.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OTKRIVEN PLAN KRVOLOČNE SPLITSKE BANDE: ‘Tvoja obitelj je Cosa nostra, riješit će oni s pandurima sve’
>>> NEŠTO JE ČUDNO U POLICIJSKOM PRIOPĆENJU O NESREĆI: Susjedi su rekli jednu ključnu stvar, ovo baca novo svjetlo na cijelu priču
>>> DRASTIČNA PROMJENA: Još ništa od proljeća. Vakula najavio snijeg čak i u Dalmaciji, evo kada
>>> Maršal Jugoslavije naredio pokolj u Bleiburgu!
Komentari

Komentari