Četvrtak, 4 lipnja, 2020

ZLATKO KNEŽEVIĆ: Hrvat postao predsjednik Ustavnog suda BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici, zbog isteka mandata dosadašnjeg predsjednika i potpredsjednika tog suda, izabrao predsjednika i potpredsjednike za naredni mandatno razdoblje od tri godine. Za predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine izabran je sudac Zlatko M. Knežević, dosadašnji potpredsjednik.

Time je prestao mandat suca Mirsada Ćemana, dosadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za potpredsjednike tog suda izabrani su: sudac Mato Tadić, dosadašnji potpredsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (iz reda hrvatskog naroda), sudac Mirsad Ćeman, dosadašnji predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (iz reda bošnjačkog naroda) i Margarita Caca-Nikolovska (iz reda međunarodnih sudaca).

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na 110. plenarnoj sjednici odlučivao i obavio preliminarnu raspravu o zahtjevima za ocjenu ustavnosti zakona u predmetima br. U 7/18 i U 8/18, razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda te izabrao predsjednika i potpredsjednike Ustavnog suda za naredni mandatno razdoblje od tri godine, priopćeno je iz tog suda.

U predmetu broj U 7/18, odlučujući o zahtjevu 29 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama Federacije BiH, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da su odredbe čl. 63, 66, 67, 70, 71, 72. i 76. Zakona o zemljišnim knjigama Federacije Bosne i Hercegovine u skladu s članom II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 6. Europske konvencije, članom II/3.k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Europsku konvenciju, članom 13. Europske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu i članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine i članom 14. Europske konvencije u vezi s pravom na pravično suđenje i pravom na imovinu.

U predmetu broj U 8/18 Ustavni sud Bosne i Hercegovine je obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Mladena Bosića, zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, za ocjenu ustavnosti čl. 2. i 10. Ustava Posavske županije, čl. 1. i 8. Ustava Hercegovačko-neretvanske županije, čl. 3. i 9. Ustava Zeničko-dobojske županije, čl. 4. i 8. Ustava Bosansko-podrinjske županije i člana 10. Ustava Zapadnohercegovačke županije. Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica.

Odlučujući u predmetu broj AP 4923/17, Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju Gorana Salihovića podnesenu protiv Odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine broj 04-07-6-175-66/2017 od 15. studenog 2017. godine, Odluke Drugostupanjskog disciplinskog povjerenstva za tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine broj 04-07-6-175-56/2017 od 2. studenog 2017. godine i Odluke Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva za tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine broj 04-07-6-175-44/2017 od 20. srpnja 2017. godine.

U okviru razmatranja izvršenja svojih odluka, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je donio rješenja u predmetima br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine (www.ustavnisud.ba), priopćeno je iz tog suda. /Fena/HMS/


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (FOTO) ŠOKANTNA PORUKA: Šešelj posjetio ”Legiju” u zatvoru, pogledajte što piše na papiru koji mu je dao ubojica

>>> “ODURNO JE BITI CRNAC U ITALIJI” Balotelli rasplakao zemlju priznanjem što mu sve rade

>>>  Došao s transparentom ‘I mi Srbi volimo Istru’, evo kako je publika reagirala

>>> Preminuo Ilija Begić – do kraja je ostao vjeran pjesmi, tradiciji, violini…

Komentari

Komentari