Ponedjeljak, 25 svibnja, 2020

Washington post o BiH: Europa i SAD moraju što prije djelovati

Američki dnevnik “Washington post” piše da Europa i SAD moraju što prije djelovati i spriječiti da Bosna i Hercegovina iskoči iz kolosijeka. “Washington post” to piše uoči listopadskih izbora u BiH i nakon predizbornog mitinga turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana u Sarajevu, kome je domaćin bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

List navodi da se na valu širenja nacionalizma širom Europe i ruske kampanje sabotiranja vlada, koje su u prijateljskim odnosima sa Zapadom, u Bosni i Hercegovini uzburkavaju etničke strasti.

U srcu previranja, smatra ‘Washington post’, je predsjednik Republike Srpske, manjeg entiteta u BiH, Milorad Dodik, koji želi da se otcijepi od Bosne i da se možda pridruži Srbiji. Dodik, dodaje se, podržava i Hrvate, također konstitutivni narod u BiH, koji želi svoj entitet, ali čemu se žestoko protivi Izetbegović, koji je poručio da se to ne može dogoditi bez rata.

‘Washington post’ za Dodika kaže da prkosi centralnoj vladi i da je blizak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji želi da, kako se navodi, iskoristi probleme Srba u regiji, prenosi B92.

“Za sada, Dodik je odložio referendum o nezavisnosti RS. Ali i nakon što ga je Vrhovni sud BiH zabranio, on je održao probni referendum o obilježavanju 9. siječnja kao državnog praznika kada je 1992. godine Radovan Karadžić proglasio nezavisnu državu bosanskih Srba, koja je dovela do rata. Nakon što je Dodik osporio odluku suda, SAD su izrekle sankcije protiv njega. Ali to ga nije zaustavilo”, piše ‘Washington post’.

Dodik, piše list, često putuje u Moskvu, a ruski emigranti posjećuju Banja Luku. ‘Post’ tvrdi da Rusija želi da Srbi blokiraju BiH ka članstvu u NATO. Pored toga, navodi se, Kremlj je otkrio da rastuće zanemarivanje Zapada to krhko područje čini plodnim tlom za svoju protuzapadnu strategiju.

Ukazuje se i na rast interesovanja Turske za Bosnu, te dodaje da je prije nekoliko dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao masovni skup u Sarajevu. Predizbornom kampanjom na mitingu za tursku dijaporu, Erdogan je, iskoristio priliku da u Sarajevu “podstakne sektaško raspoloženje”, piše ‘Washington Post’.

“Gomila je uzvikivala ‘Allahu akbar’ i ‘Sultan Erdogan’, kada je turski predsjednik došao sa Izetbegovićem, čija stranka Stranka demokratske akcije (SDA) razvija veze sa Erdoganovom Partijom pravde i razvoja”.

Navodi se i da se u BiH u listopadu održavaju izbori na svim nivoima, te da će se Dodik kandidirati za stolicu u tročlanom predsjedništvu, kako bi, pratio “put ka nezavisnosti” Republike Srpske, zbog čega su Bošnjaci, dodaje se, zabrinuti jer smataju da to vodi državu u rat.

“Da bi spriječili novu nesreću u razbijenom dijelu svijeta, gdje je počeo Prvi svjetski rat, Europska unija, NATO i Sjedinjene Države trebalo bi bez odlaganja da povećaju diplomatsko angažovanje, kako bi ojačali svoje prisustvo u BiH.

Trebalo bi, smatra ‘Washington post’, sa iskusnim pregovaračima da ožive Ured visokog predstavnika, čiji je posao nadgledanje implementacije Daytonskog sporazuma. “Bosni treba hitno posvetiti pažnju, jer u suprotnom, vrijeme od potpisivanja Daytonskog sporazuma će biti samo period odmora od balkanskih ratova”, zaključuje američki dnevnik.

Komentari

Komentari