Na drugoj današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koju su napustili hrvatski zastupnici, izglasan je, glasovima zastupnika bošnjačkih stranaka Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, a u programu N1 to je komentarisao Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

On je kazao da ovaj zakon, koji je izglasan sa 65 glasova “za” sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, te negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.

“Tvrdi se da je predloženi zakon dobar, sve stranke koje su potpisale ovaj zakon, koji sadrži u sebi negiranje odluke Ustavnog suda, sadrži negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma. Silovanje demokracije u kojem sudjeluju strake sa dominantno Bošnjacima. Sadržaj zakona je neustavan, negira odluke Ustavnog suda”, kazao je Čavara.

Hoće li ga potpisati ako prođe Dom naroda?

“Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti – ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH”, naveo je, potvrdivši pisanje Hrvatskog Medijskog Servisa da predsjednik F BiH neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića.

“Vjerujem da Dom naroda neće usvojiti ovakav tekst zakona. Ustavni sud je pobrisao odredbe, a ovaj zakon ih ima u dva članka. Ovaj zakon ruši koncepciju konstitutivnog naroda i legitimnog predstavljanja”, poručio je Čavara.

Tvrdi da se i nedosljedno poziva na popis iz 2013. godine, te da se radi o “predizbornom spinu svih stranaka”.

“Nijedna (bošnjačka) stranka nije htjela biti izvan ove priče, čime se dokazuje koji je veći neprijatelj prema Hrvatima. Ovo je opasan smjer kojim su krenule ove stranke”, poručio je Čavara.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku zastupnički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda iz Naše stranke Predrag Kojović.

“Ovo nije vrijeme za raspravu o izbornim jedinicama, a pogotovo ne za negiranje Ustavnog suda čime se ruši Ustav”, kazao je.

Upitan je li HDZ izigran od koalicijskih partnera SDA i SBB, Čavara je kazao:

“Hrvatski narod je izigran. Svjedoci smo svaki dan takvih postupaka. Vokabular onih koji prijete u javnom prostoru, ja sam toga svjestan. 5.7 2017. sam imao slobodno mogu reći pokušaj ubojstva na autocesti. U 11 mjeseci Federalna uprava policije nije otkrila tko je bio suvozač i kako se zove osoba koja mi je ugrozila život. Netko javno kaže da će Marinko Čavara biti javno kažnjen ako ne uradi ono što smo mi zamislili”, kazao je.

Poručio je “ovaj sustav treba poštivati i ja ću ga do kraja poštivati”.

Današnjem izvanrednom zasjedanju nisu nazočili zastupnici Kluba HDZ BiH – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS) i HDZ 1990.

Oni su napustili skupštinsku salu tijekom prethodne današnje sjednice i priopćili da neće sudjelovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora. Budući da je novo zasjedanje zakazano tijekom prethodnog, odnosno tek dva i po sata prije najavljenog početka.

Čavara je kazao da nije bilo dogovora i razgovora između partnera u većini, te da je i tu narušeno demokratsko načelo.

“SDA i SBB sa oporbom prave rješenja bez dogovora sa onima s kojim su nositelji vlasti. Mijenjati pravila na ovakav način – naši zastupnici nisu željeli nazočiti takvoj sjednici. Opasan smjer koji su zauzele ove stranke ne ide u korist Bošnjaka ni građana BiH”, rekao je Čavara.

Upitan koji su naredni potezi, hoće li biti pokretanja vitalnog nacionalnog interesa?

“Svatko od nas dužnosnika se obvezao da poštuje Ustav. To ćemo raditi do kraja. Štiti ćemo interese hrvatskog naroda do kraja. Na maksimalan način kroz sustav ove države. Ako on ne može osigurati legitimno predstavljanje, onda možemo tražiti nova rješenja. Je li to plan B ili druga rješenja kako vratiti funkcioniranje sustava”, kazao je.

A za plan B kaže da je to način da se osigura funkcioniranje pravnih institucija./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!