Subota, 30 svibnja, 2020

UDAR NA HRVATE U TZV. RS: Hrvatsko državljanstvo proglasili ilegalnim

Bosna i Hercegovina je izvijestila Europsku komisiju kako je posjedovanje dvojnog državljanstva s Hrvatskom u slučaju državljana te zemlje ilegalno iako to zapravo nije točno.

Zbrka je nastala  zbog toga što je na upitnik iz Bruxellesa svaka razina vlasti u BiH odgovarala zasebno pri čemu je očekivana koordinacija očito izostala.

Upitnik je vlastima BiH Europska komisija uputila u sklopu priprema za razmatranje zahtjeva te zemlje za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Na prvotnih nešto više od tri tisuće pitanja u BiH su odgovore pripremali gotovo godinu dana. Nedavno im je stigao paket od dodatnih 655 pitanja koja trebaju pojasniti niz nejasnoća. Ispostavilo se kako je jedna od njih vezana za dvojno državljanstvo građana BiH i Hrvatske.

Tijela vlasti BiH odgovorila su kako sporazum postoji no u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijima izrijekom stoji kako BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

“Da zbunjenost bude veća, u tom odgovoru tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravnih osnova. Drugim riječima, tvrdi se da svi državljani BiH s hrvatskim državljanstvom taj status imaju ilegalno, odnosno protuzakonito”, pišu “Nezavisne”.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrdili su kako BiH i Hrvatska zapravo imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu koji je potpisan 2007. a ratificiran u Predsjedništvu BiH 2011. pa građani BiH s dvojnim državljanstvom ne trebaju strahovati za svoj pravni status.

Na upit kako je onda ovakav odgovor mogao biti poslan u Bruxelles u Ministarstvu civilnih poslova su odgovorili kako je takav odgovor zapravo stigao iz MUP-a Republike Srpske.

Iz MUP-a RS-a na pitanje kako se to moglo dogoditi uopće nisu odgovorili. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> (VIDEO) Što je Varaždin doživio tijekom Domovinskog rata da branitelji nisu željeli nastup Bajage?

>>> OVO MALO TKO ZNA Kip bana Jelačića u Zagrebu nikad nije bio okrenut na sjever da bi prijetio Mađarskoj nego…

>>> Ako je policija dosljedna, sad će pljuštati kaznene prijave

Komentari

Komentari