Utorak, 7 travnja, 2020

Sjednica Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH raspala se odmah po konstituiranju

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u sastavu izabranom na izborima provedenim 7. listopada, konstituiran je u utorak na sjednici održanoj u Sarajevu, no početak njegova rada odmah je obilježio sukob dva jasno definirana bloka od kojih je jedan okupljen oko Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i drugi, kojega čine Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH.

Na konstituirajućoj sjednici, potpisivanjem posebnih izjava i davanjem prisege, mandate je preuzelo 95 od ukupno 98 zastupnika, koliko ih broji ovaj dom entitetskog parlamenta, a odmah nakon toga 51 zastupnik predložio je izbor novog predsjedatelja.

Kao kandidat za tu dužnost spomenut je zastupnik SDP BiH Elvir Karajbić, no već samoj raspravi o tome usprotivili su se iz SDA i HDZ BiH jer su u tim strankama željeli da se predsjedatelj i njegova dva zamjenika biraju “u paketu”.

Iako je SDA pojedinačno najjača stranka u Zastupničkom domu, jer je dobila 27 mandata, a HDZ BiH ima 16 zastupnika, ispostavilo se kako dvije najveće nacionalne stranke imaju protiv sebe šaroliku koaliciju okupljenu u bloku čiju osovinu čine SDP BiH sa 16 zastupnika, Demokratska fronta (DF) Željka Komšića s 10 mandata te Naša stranka (NS) koja ima pet zastupnika.

Dosadašnji predsjedatelj doma Edin Mušić iz SDA osporio je glasovanje o izboru njegova nasljednika konstatacijom da je za to potrebno najprije konstituirati stranačke zastupničke klubove, koji onda trebaju dostaviti pisane prijedloge za imenovanja i tek se o njima može odlučivati.

“Odgađam raspravu o ovoj točki”, kazao je Mušić, a nakon te njegove intervencije zastupnici SDA i HDZ BiH napustili su sjednicu, no u dvorani su ostale njihove kolege iz drugog političkog bloka s nakanom da nastave zasijedanje.

Sve to odvijalo se pred očima članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te šefa delegacije EU u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka, koji su bili pozvani na sjednicu koja je trebala imati svečani karakter.

Bitka oko izbora novog čelništva federalnog parlamenta zapravo potvrđuje kako je uspostava vlasti u BiH na temelju listopadskih izbora još uvijek proces s neizvjesnim ishodom.

Blok okupljen oko SDP-a matematički je stanju okupiti i većinu u Zastupničkom domu parlamenta BiH pa je teorijski i dalje moguća uspostava vlasti bez SDA i HDZ BiH, svugdje osim u pet županija unutar Federacije BiH gdje su te dvije stranke dobile većinsku potporu birača.

Konstitutivna sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH očekuje se 6. prosinca, a do tada bi trebale biti jasnije konture nove vlasti, kako na državnoj tako i na razini Federacije BiH. Hina

Komentari

Komentari