fbpx
Četvrtak, listopad 17, 2019

RATNOHUŠKAČKE PORUKE IZ “KRUGA 99″/ KULENOVIĆ: Bošnjaci trebaju bojkotirati proizvode iz Herceg Bosne

Želja za pretvaranjem Bosne i Hercegovine u tzv. građansku državu sa izrazitom dominacijom Bošnjaka u njoj poprimila je sasvim novu dimenziju. Predsjednik udruge “nezavisnih”  intelektualaca iz Asocijacije  “Kruga 99” Adil Kulenović  javno je pozvao Bošnjake na bojkotiranje svih proizvoda sa područja Herceg Bosne  ako Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH  nastavi politiku uvjetovanja formiranja vlasti izmjenom Izbornog zakona BiH.  

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović upozorio je da je protuustavan zahtjev lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji formiranje vlasti uvjetuje izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH.

“Mijenjati Izborni zakon bez promjene Ustava nešto je što odudara od osnovnih načela prava i pravne države. Samom tom činjenicom pokazuje se sva apsurdnost i pokušaj nasilja nad ustavnim poretkom u BiH”, naglasio je Kulenović u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH presudio je po apelaciji Bože Ljubića da su određeni dijelovi Izbornog zakona BiH neustavni te  da se isti moraju uskladiti s Ustavom BiH, a za to isključivu nadležnost ima Parlamentarna skupština BiH.

Predsjednik Kruga 99 poručio je kako “Čović mora shvatiti da nikada nećemo prihvatiti da se posljedice udruženog zločinačkog poduhvata, kao što je etničko čišćenje, cementiraju i prihvate kao realpolitičko stanje na osnovu koga bi se dalje trebala razgrađivati država BiH i njeno društveno, kulturno i povijesno biće”.

Prema Kulenovićevoj ocjeni, Čovićevi ultimatumi predugo traju.

“Ukoliko se nastave odvijati na isti način u smislu da se neće formirati vlast, onda će neformiranje vlasti imati za posljedicu ne samo negativne reperkusije prema Bošnjacima, nego će imati negativne reperkusije i prema samim Hrvatima u BiH, odnosno FBiH”, kazao je on.

Kulenović je  posebno upozorio na još jednu opasnost.

“Ukoliko Čović nastavi sa svojom agresivnom politikom, lažno se predstavljajući kao jedini predstavnik hrvatskog naroda, vjerovano će u uvjetima eventualne blokade biti realno očekivati da dođe i do blokiranja s druge strane ekonomije tzv Herceg-Bosne kroz pasivnu rezistenciju, odnosno odbijanje da se kupuju proizvodi koji su porijeklom iz zamišljene Herceg-Bosne”, pojasnio je Kulenović.

Ipak, izrazio je nadu da do toga neće doći, jer bi to značilo urušavanje ekonomskog sistema.

“No, s obzirom na to da je u pitanju država, očuvanje njenog multietničkog bića, a ne neki sporedni princip ili neka privilegija koja se može ostvariti kroz te promjene, onda će odlučnost ići u tom pravcu, jer uvijek postoji zakon akcije i reakcije. Mi ni po koju cijenu nećemo odustati od države BiH, pa ako treba i svim mogućim sredstvima, bila ona demokratska ili nedemokratska”, zaključio je Kulenović./HMS/

Komentari

Komentari