Utorak, 27 listopada, 2020

Nitko ne zna koliko je migranata u USK, ljude se boje djecu slati u školu

Migrantska kriza u Unsko-sanskoj županiji ne jenjava. Situacija iz dana u dan, ako je suditi po posljednjim događanjima i prosvjedima građana Velike Kladuše, skoro je došla do usijanja.

Prema riječima Fikreta Bašića, predsjednika Općinskog vijeća Velika Kladuša, u posljednje vrijeme priljev migranata u USŽ-a, a samim tim i u ovoj općini, je ogroman, te su kolone migranata koji s ruksacima na leđima marširaju cestama slike koje se svakodnevno mogu vidjeti.

– Mogu se vidjeti na magistralnim, lokalnim i običnim cestama, njivama, šumama, te se sve to nekako slijeva ovdje i naravno da to izazvalo revolt građana jer se osjećaju nesigurno. Migranti ovdje nemaju adekvatan smještaj. Imamo samo jedan prihvatni centar – Miral, u koji ne mogu svi stati i prebukiran je. Hodaju oko kuća, uništavaju bašte ljudima, ulaze u kuće koje su prazne. U posljednjih 10-15 dana, kako su bili topliji dani, to se pojačalo, a što je uzrok tome nismo dokučili – kazao je Bašić, prenosi Faktor.ba.

Dodao je kako je nezadovoljstvo građana opravdano, te da su oni preko svojih mjesnih zajednica upozoravali da “više ne mogu izdržati”, te putem društvenih mreža najavljivali prosvjede.

– Prosvjede su održali i rezultirali su onim što se moglo vidjeti posljednjih dana. Ovdje je prošloga tjedna boravio ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i kazao je kako nema baš čarobni štapić da bi se problem riješio za sedam dana. Međutim, najavio je preko stotinu nekih mjera i aktivnosti koje će biti provedene i kako bi se u sljedećim tjednima mogao osjetiti njihov rezultat u smislu upravljanja migrantskom krizom na ovom području i u cijeloj BiH – istaknuo je.

Bašić je kazao kako prema nekim procjenama u Miralu trenutno boravi oko 1.300 migranata, a koliko ih je na ulicama “to nitko živ ne može procijeniti, jer u kolonama dolaze sa svih strana”.

– Ljudi su jednostavno u strahu. Uskoro počinje školska godina i boje se kako će njihova djeca ići u školu. Imamo dosta djece koja iz ruralnih, seoskih područja, idu pješke i nemaju organiziran prijevoz do škole. S druge strane, dosta škola je na putnim komunikacijama, a tu se migranti kreću. Dosta je i starijih osoba koje same žive u kućama, pa i s tog aspekta strahuju da im neće netko od migranta pozvoniti ili noću lupati na vrata – prenio je razmišljanja građana s kojima je razgovarao.

Dodao je kako su pogotovo u strahu oni koji žive u pograničnim dijelovima prema Hrvatskoj.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, kazao je kako je od Operativne skupine za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USŽ tražio da se ne dozvoli ulazak migranata iz pravca Republike Srpske i Sarajeva, te da se postave kontrolni punktovi kako bi se ograničilo njihovo kretanje unutar kantona.

Odgovarajući na pitanje ograničava da li se time njihovo pravo na kretanje, Fazlić je kazao da se građanima Bihaća, Velike Kladuše i cijelog USŽ-a prava krše posljednje tri godine, “pa se nitko oko toga nije previše nasekirao”.

– To je izvodivo ukoliko mi budemo uporni. Nažalost, u ovom našem društvu i državi čovjek mora napraviti problem i radikalizirati stvari kako bi se on počeo rješavati. Dokle god mi u Krajini pokazujemo dobru volju i razumijevanje za ljudska prava i interese migranata i svih ostalih, sve ide preko naših leđa. Ukoliko to ne uradimo, ono što je bilo u Velikoj Kladuši bit će dječja igra što bi se sve moglo dogoditi – zaključio je Fazlić./HMS/

Komentari

Komentari