Srijeda, 1 travnja, 2020

MUNTER: BiH je najveći potencijalni rizik za stabilnost zapadnog Balkana

SAD i predsjednik Donald Trump zainteresirani su za stabilan zapadni Balkan, a BiH je najveći potencijalni rizik u ovoj regiji, ocijenio je bivši veleposlanik SAD-a u Srbiji i predsjednik East-West Institutea Cameron Munter.

Munter je u intervjuu za Danas rekao da je BiH u velikoj opasnosti zbog čudne strukture napravljene sporazumom u Daytonu.

– Sposobnost Vlade da ispuni potrebe naroda je pod znakom pitanja. Pitanje je Izbornog zakona, posebno izbora. Tako da smo mi zabrinuti, ali ne samo za BiH. Ako BiH bude “nokautirana”, to će utjecati na sve, posebno na Srbiju i RS – kazao je Munter.

Naglasio je da u studiji East-West Institutea “Vrijeme za akciju na zapadnom Balkanu – politički recept za američku diplomaciju” kao rješenje nudi se podrška sporazumu koji je dostižan i pomoć političkim liderima da uvjere svoje narode da će imati koristi od tog sporazuma te da je europska budućnost pred njima.

Munter izražava optimizam kad je u pitanju Makedonija i misli da je ona “svijetla točka za razliku od BiH, koja je mračna, te Srbije i Kosova koji nisu tako mračni”.

Umjesto, kako je rekao, “priče o poglavljima”, Munter predlaže metodu “putničkih postaja” na putu k EU koji podrazumijeva što zapadni Balkan može uraditi na tom putu i koji fondovi mogu biti dostupni za izgradnju infrastrukture.

– Amerika ima manje za ponuditi, ali kada se uđe u NATO, moći će više ponuditi. To je varljivo za Srbiju, ali je zanimljivo za BiH i Makedoniju – ocijenio je Munter.

Bivši veleposlanik u Beogradu naglašava da Amerika danas mnogo manje gleda na ovu regiju nego prije 10 godina i da East-West Institute želi da Balkan ponovno dođe u fokus SAD-a./HMS/

Komentari

Komentari