Srijeda, 12 kolovoza, 2020

MARTINOVIĆ O ŽULJEVIĆEVOJ IZJAVI: Veliko je njegovo razočarenje i očaj, BiH a ni FBiH nikada neće biti unitarne, Hrvate se ne može precrtati

Zahtjev četvero izaslanika bošnjačkih stranaka da se smjena Drage Puzigaće uvrsti u dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, samo zato što se suglasio da je neustavni Zakon o izbornim jedinicama, kojeg su predložile bošnjačke stranke pitanje od vitalnog nacionalnog interesa nije usvojen. Nakon što su ovo pitanje predsjedateljica Doma naroda Lidija Bradara i dopredsjedatelj Drago Puzigaća proglasili pitanjem od vitalnog nacionalnog interesa za njegovo uvrštavanje trebala je glasovati većina izaslanika u svakom od klubova. No, kako bošnjačke stranke nemaju većinu u hrvatskom klubu, na kraju su odustali, pa se o ovom pitanju nije ni odlučivalo.

“Nakon ovoga je jasno ne samo da institut vitalnog nacionalnog interesa treba redefinirati, nego i ukinuti. Također jasno je da Dom naroda više nema nikakvu svrhu osim blokada i da kao takav treba biti ukinut”, kazao je za Klix.ba izaslanik u Klubu Ostalih SDP-ov Aner Žuljević. Naveo je da sanja Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu gdje smo svi jednaki i svi imamo ista prava i obveze.

Komentirajući Žuljevićevu izjavu predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Tomislav Martinović za Hrvatski Medijski Servis je kazao: -Te njegove riječi samo pokazuje koliko je razočarenje i očaj onih koji su jahali na ovoj priči protekla tri četiri mjeseca. Njegova tvrdnja da treba ukinuti i Dom naroda i vitalni nacionalni interes dovoljno pokazuje kakvi su njihovi politički ciljevi i koliko ne razumiju što je to Bosna i Hercegovina. BiH, a ni FBiH neće biti onakva kakvom bi oni željeli da bude, građanska unitarna država, kategoričan je Martinović.

Martinović je naglasio kako “mehanizmi koji trenutno postoje u ustavu jamče Hrvatima da mogu kontrolirati situaciju”.

– Mislim da je vrijeme da se prestane s ovim besmislenim pokušajima. Vidjeli smo što se dogodi kad se jednostrano krene, bez dogovora s predstavnicima Hrvata. Jasno je da to ne može proći, da to samo dodatno može produbljavati političku krizu. Drago nam je da smo dokazali da borbom mi možemo nešto i postići i da se ne može olovkom precrtati cijeli jedan narod.To je mnoštvo puta dokazano u povijesti, kazao je Martinović za HMS.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda poslao je poruku i međunarodnoj zajednici:

-Moja poruka međunarodnoj zajednici je da malo uđe u analitiku ove priče, da uistinu iskoristi svu svoju moć i snagu, a znamo kad žele da mogu biti moćni, i da tom političkom establišmentu koji je okupljen i zaokupljen tom idejom unitarizacije trebaju reći da ne može više tako. Dogovor je jedini mogući način da BiH krene tamo gdje bi trebala krenuti, u pravcu potpunog međuosbnog poštovanja i razvoja ove zemlje, da osiguramo i njezinim stanovnicima da mogu dostojno živjeti a ne da kako su to danas radili moraju satima stajati vani da bi svoja prava ostvarili, kazao je Martinović, aludirajući na današnje prosvjede razvojačenih branitelja ispred zgrade Federalnog parlamenta.

Komentirajući, pak, danas usvojeni Zakon o pravima razvojačenih branitelja u Domu naroda, Martinović je kazao kako se na tom pitanju manifestirala prevelika želja izaslanika bošnjačkih stranaka da se dodvore dijelu svog biračkog tijela

-Na sjednici Zastupničkom doma narodski rečeno lopatom su se nabacivali amandmani, pa smo došli u situaciju kad nismo znali ni što ni kako usvajamo. Došli smo do jedne varijante gdje se na današnjoj sjednici Doma naroda usvojio određeni tekst kojeg sada treba dalje usuglašavati. Danas je Dom naroda bio teatar apsurda.Mislim da je bolje da se potrudilo i malo namučilo da se tim ljudima osigura perspektiva da nešto rade a ne da se njihovi problemi na ovakav način rješavaju, kazao je Martinović./HMS/

Komentari

Komentari