Utorak, 14 srpnja, 2020

KREŠIĆ: Bojim se povećanog priliva migranata u BiH, mogući različiti scenariji

Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić izjavio je danas u Banjoj Luci da ga zabrinjava akumulacija broja migranata u našoj zemlji te da su po tom pitanju mogući različiti scenariji u budućnosti.

Nije želio spekulirati o tim mogućim scenarijima, ali kaže da nije pretjerano optimist da će BiH smanjiti broj ulazaka ilegalnim migranata, s obzirom na to da je uspostavljena ruta od Turske, Grčke preko Albanije, Crne Gore i druga preko Grčke, Makedonije i Srbije do BiH.

Jako teško ih je zatvoriti bez dobre i odlučne opredjeljenosti svih država, rekao je on podsjetivši da će u četvratak o ovom pitanju u Sarajevu biti riječi i na konferenciji o migrantima, na kojoj bi trebali prisustvovati i nadležni predstavnici susjednih zemalja.

Bojim se da bi se u vrijeme koje dolazi moglo dogoditi da se poveća priliv migranata u BiH. I stoga je neophodno dati kvalitetan odgovor. Ti ljudi jesu u teškoj situaciji i razumijemo ih, ali moramo dati i odgovor na problem koji mi imamo, upozorio je zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Do danas je, kaže, registrirano više od 5.500 migranata koji su ušli u BiH, a po izvješćima koje dobiva vidljivo je i da ih je svaki dan sve veći pritisak, zbog čega se radi na njihovom odvraćanju, odnosno ne dozvoljava im se ilegalni prelazak granice.

Krešić je u izjavi novinarima ocijenio da je BiH u dosta stvari zakasnila kada je u pitanju odgovor na migranski krizu, jer se “radilo uredski“, umjesto da se išlo na realni sustavni odgovor i doslovno provođenje zakona o strancima, azilu, kao i graničnoj kontroli.

Ističući da migranska kriza ima globalni karakter, on je dodao da će se zajedno sa susjednim zemljama i međunarodnim partnerima morati dati odgovor i na taj sigurnosni izazov.

Činjenica je da je priliv ilegalnih migranata kontinuiran, a odgovor na sve to je sve teži i složeniji kako vrijeme odmiče, rekao je Krešić ističući da je jedino rješenje kvalitetno provođenje spomenutih zakona.

Krešić je danas u Banjoj Luci prisustvovao “Ljetnjoj školi o temi mladi i sigurnost“, koju je organizirala Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Interresornom radnom grupom Vijeća ministara BiH za praćenje provođenja dokumenta “Sigurnosbna politika BiH“.

Tijekom škole, 24 studenta pravnih i fakulteta političkih znanosti sa sveučilišta u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću obrazovat će se o Sigurnosnoj politici Bosne i Hercegovine i izazovima na koje se nailazi u primjeni, te o temama vezanim za reformu sigurnosnog sektora./Fena/HMS/

Komentari

Komentari