Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

IZETBEGOVIĆ: Ne možemo zaustaviti odlazak mladih iz BiH, EU će isisati Balkan

U Carevoj džamiji u Sarajevu održan je svečani prijem povodom ramazanskog bajrama u organizaciji Islamske zajednice BiH i reis-u-leme Huseina ef. Kavazovića.

Prijem je okupio brojne ličnosti iz političkog i javnog života, a Hana Sokolović novinarka N1 razgovarala je s članom Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Bakirom Izetbegovićem.Upitan kako se odnositi prema problemu mladih koji odlaze, Izetbegović je kazao:

“Ne može se taj problem riješiti preko noći. Odgovornijim odnosom političara se može usporiti proces napuštanja BiH. Prije rata, prije 30-40 godina Njemačka je bila puna jugoslavenskih gastarbajtera. Oni su imali toliko novaca da kupe pidžamu i radno odijelo, i da jednom ili dva puta godišnje dođu u posjet obitelji. Jedva su živjeli u Njemačkoj i slali su nešto novaca ovdje da im obitelji mogu živjeti. Danas u Njemačkoj i Skandinaviji trebaju cijele obitelji, njihovo gospodarstvo pati. Njima milijun ljudi godišnje odlazi u mirovinu i EU i oni će isisati Balkan. Mi ne možemo da konkuriramo tome. Sve što proizvedemo – inženjera, zanatlija, skoro sve to, gospodarstva u zamahu apsorbiraju i odvlače iz BiH. Mi nismo imali nikad takav magnet, takvu konkurenciju. Taj se proces ne da zaustaviti, ali se da jako usporiti jednim odgovornijim odnosom političara i moramo ubrzano raditi na tome da se gospodarstvo razvija, prije svega kroz izgradnju infrastrukture – prometne i energetske. Zatim kroz povećanje svega – iskopanih tona uglja, proizvodnje električne energije, putnika koji slijeću na aerodrome, turista koji dolaze. Moramo stvoriti jednu sinergiju tih pozitivnih procesa uz reformski proces na europskom putu, kazao je Izetbegović.

O planovima nakon završetka aktualnog mandata, Izetbegović je rekao:

“Ja kanim ostati predsjednikom SDA. Ta funkcija je mene konzumirala i moje vrijeme više nego funkcija člana Predsjedništva. Kanim ostati predsjednikom i raditi na tome da se stranka ojača, pomladi, da je napravimo još snažnijom i stabilnijom, da u nju uđu kvalitetniji kadrovi. Dakle jačanje stranke je moj plan.”/HMS/

Komentari

Komentari