Subota, 8 kolovoza, 2020

DISKRIMINACIJA: Zapošljavaju Srbe, a Hrvate otpuštaju

Predsjedajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi kako su Hrvati i Bošnjaci diskriminirani u Republici Srpskoj pri zapošljavanju. On upozorava na najnovije podatke MUP-a entiteta RS, prema kojima je u prošloj godini smanjen broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u policiji RS-a, a istovremeno je broj Srba povećan.

– Prema tim podatcima, na kraju 2018. broj ukupno zaposlenih u MUP-u RS-a iznosio je 7014, od čega Srba 6541 ili 93,2 posto, što je 1,7 posto više nego u 2017., istovremeno je broj zaposlenih Bošnjaka smanjen sa 355 na 350, a broj Hrvata sa 70 na 68 – kaže Zvizdić, dodajući kako su ti podatci “vrlo zabrinjavajući”, i upozorava na “očiglednu protuustavnu diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u zapošljavanju” u policiji te podsjeća na zakon, koji propisuje da struktura zaposlenih u policiji odražava nacionalnu strukturu stanovništva. Zvizdić podsjeća kako je 1991., prije masovnog protjerivanja, zločina i genocida nad Bošnjacima, broj Bošnjaka na području koje danas čini entitet RS bio veći od 28 posto, a sada ih je oko pet posto.

– Ista situacija nedovoljne zastupljenosti je i s Hrvatima, kojih je u MUP-u RS-a trenutno zaposleno manje od jedan posto, a prema popisu iz 1991. bilo ih je 9,2 posto na teritoriju današnjeg entiteta RS. S druge strane, više od 93 posto Srba trenutno je zaposleno u MUP-u RS-a, što je više od 12 posto više nego što je bilo Srba u RS-u prema posljednjem popisu stanovništva i više od 30 posto više nego prema popisu stanovništva iz 1991. – tvrdi Zvizdić. M.F. Glas Slavonije


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> ŽENA KOJA JE VIDJELA STRAVIČNU NESREĆU NA ODMORIŠTU IZNIJELA UŽASNE DETALJE: ‘Dogodilo se praktički u sekundi…’
>>> Zastava s petokrakom u reklami za Bauhaus? ‘Pljuje po svima koji su se borili za ovu državu’
>>> Luka Modrić pokazao je Edenu Hazardu tko je gazda u Realu; ovo je najbolji pokazatelj koliko ga cijene
>>> JE LI I PENAVA KRENUO U OBRAČUN S PLENKOVIĆEM: Što to šefu poručuje između redaka?
Komentari

Komentari