Srijeda, 5 kolovoza, 2020

DIREKTOR POLICIJE IZNENADIO SVE: ‘Ubojstvo sarajevskih policajaca nije bilo planirano’

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač gostujući u Pressingu na N1 govorio je o slučaju ubojstva sarajevskih policajaca. Ovaj zločin opisao je kao najteži u postratnoj Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da već šesti dan traje potraga za ubojicama sarajevskih policajaca, pričao je o tome hoće li ovo značiti i definitivni obračun države s automafijom.

”Zaboravljeno neće biti, a ni prethodni slučajevi nisu zaboravljeni. Policija u BiH radi na svim tim slučajevima. Ništa neće biti zaboravljeno i svi predmeti takvog karaktera su trajnog karaktera do rasvjetljenja. Hoće li ovo biti signal za definitivni obračun države s kriminalcima, ne možemo to do kraja definirati na takav način, kazao je Lukač. Govorio je i zbog čega misli tako.

”Zato što je to previše složena materija da će se sada država dići na noge, pohvatati sve kriminalce u ovoj zemlji. Nije to izvodivo na takav način. Ovo je jedan događaj koji vrlo ozbiljno upozorava sve segmente u okviru pravne države u zemlji, da imamo profile kriminalaca koji zahtijevaju jedan temeljitiji pristup organa gonjenja.”

Šesti dan traje potraga, lov na ubojica sarajevskih policajca. Tek jedna osoba je pritvorena zbog sumnje u povezanost s ubojstvom.

”Još uvijek s radi na tom slučaju. Ovo što se dogodilo, ubojstvo policajaca, je jedan strašan zločin, rekao bih najteži zločin počinjen u postratnoj BiH. Ne samo po osnovu žrtava, nego način na koji je izvršen zločin. Gnusan čin koji se zaista rijetko događa. Moramo biti svjesni da imamo profile izvršitelja kaznenih djela koji su spremni na najteže zločine da bi ostvarili svoje ciljeve. Kad je riječ o samom slučaju, ne mogu komentirati dostignuti nivo istrage. Po našim pravilima , jasno je definirano da u uvjetima otvorene istrage sve informacije može isključivo davati nadležno tužiteljstvo. Mislim da tužitelji koje rade na ovom slučaju su svjesni da javnost očekuje informacije, ali treba imati u vidu da u ovoj fazi ne može ići puno informacija jer bi to sasvim sigurno remetilo samu istragu, poručio je Lukač.

Ubojstvo nije bilo planirano

”Mislim da nema elemenata ‘sačekuše’, već da se radi o jednom brutalnom ubojstvu koje su počinitelji napravili u odnosu na dolazeću patrolu. Mislim da se radi o činu koji su oni napravili bez nekog prethodno planiranog osnova i plana da to naprave. Svi naši ljudi gledaju i s dozom straha. Ja ne bih rekao da su policajci uplašeni, mi ćemo i dalje raditi svoj posao profesionalno, možda s malo više opreza. Opravdana je zabrinutost građana. Moramo jednostavno ići u pravcu da poduzimamo mjere, da stvaramo što povoljniji i sigurniji ambijent za sve naše građane. Ponosan sam na policiju u FBiH i u cjelini. Imamo dobru i kvalitetnu policiju. Naša policija ima kapacitet da može odgovoriti na svaki sigurnosni izazov, naveo je Lukač./HMS/

Komentari

Komentari