Četvrtak, 2 srpnja, 2020

Deset stranaka iz RS u izbornoj koaliciji protiv Dodika

Čelnici deset političkih stranaka sa srpskim predznakom iz Bosne i Hercegovine, koje su protivnici politike Milorada Dodika, u ponedjeljak su u Banjoj Luci potpisali sporazum o koaliranju na listopadskim izborima potvrdivši na taj način kako će se i ove godine kao i 2014. godine za glasove birača u Republici Srpskoj voditi borba između dva velika bloka okupljena oko Srpske demokratske stranke (SDS) i Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

“Mi ćemo u ovoj bitki pobijediti”, kazao je nakon potpisivanja sporazuma Mladen Ivanić, sadašnji član Predsjedništva BiH koji će se ispred bloka što i dalje nosi naziv “Savez za promjene” natjecati za novi četvorogodišnji mandat u državnom vrhu a glavni protukandidat bit će mu upravo Dodik.

Kandidat ovog bloka za predsjednika RS bit će Vukota Govedarica kao čelik SDS-a, najjače stranke u toj koaliciji.

On je kao i Ivanić ustvrdio kako je pobjeda kandidata ove koalicije sigurna.

“U listopadu spremamo veliku pobjedu”, kazao je Govedarica ističući kako je došlo vrijeme za pobjedu nad apsolutizmom, siromaštvom i korupcijom iza kojih stoji sadašnja vlast u RS-u predvođena Dodikom.

Dodikova kandidatkinja za predsjednicu RS-a na predstojećim izborima bit će Željka Cvijanović koja je u protekla dva mandata bila na dužnosti entitetske premijerke.

Ona je na izborima 2014. godine bila protukandidatkinja Ivaniću za poziciju srpskog člana Predsjedništva BiH. U krajnje tijesnoj utrci Ivanić je tada pobijedio s razlikom manjom od sedam tisuća glasova.

Istodobno je Dodik s također krajnje tijesnom razlikom od tek nešto više od sedam tisuća glasova u utrci za predsjednika RS pobijedio Ognjena Tadića, tadašnjeg kandidata “Saveza za promjene”.

Nakon izbora 2014. godine stranke okupljene oko SDS-a izborile su se za mjesto u vlasti na državnoj razini dok je Didkov SNSD zadržao vlast u RS i od tada neprestano traju sukobi ova dva bloka. Hina

Komentari

Komentari