Nedjelja, 23 veljače, 2020

HDZ: SDP su licemjeri, i oni su europskim socijaldemokratima ustupali sabornicu!

Iz HDZ-a su u četvrtka reagirali na oštre kritike SDP-ovih zastupnika u Saboru zbog  iznajmljivanja sabornice za potrebe skupa Europske pučke stranke čiji je HDZ član, a na Facebooku su SDP prozvali za licemjerje jer su 2011. u Saboru sastanke održavali i predstavnici europskih socijaldemokrata.

U objavi pod naslovom ‘SDP-ov ‘zakon’: Socijalisti mogu u Sabor, ali pučani – NE!’  HDZ je na svojoj Facebook stranici napisao:

Peđa Grbin & Gordan Maras – koji licemjeri! Taj dvojac se nikad ne umori od podmetanja i laži. Tobože se ‘zgražaju’ jer će Predsjedništvo EPP-a, uz regularno plaćanje najma, održati sjednicu u Hrvatskom saboru – premda je to podržao i saborski potpredsjednik SDP-a Hajdaš Dončić! Nije im smetalo, međutim, kada je 19. travnja 2011. Martin Schulz iz njihove europarlamentarne grupe socijalista (S&D) nizao sastanke i presice u Saboru. Milanović ga je pritom najavljivao kao ‘istinskog europskog ljevičara’”, stoji u HDZ-ovu Facebook statusu.

Naveli su i poveznicu na SDP-ovu medijsku platformu sa snimkom Schulzove konferencije.

SDP-ov Peđa Grbin izjavio je danas u Saboru kako je očito da u Hrvatskoj sve ima cijenu, pa tako i Hrvatski sabor, odnosno sabornica.

“Mjesto u kojem bi se trebalo raspravljati i zakonima, Ustavu dobilo je svoju etiketu, barkod i cijenu, a sve u režiji HDZ-a”, ustvrdio je Grbin. Na opasku novinara da je za tu odluku na sjednici Predsjedništva Sabora glasao i potpredsjednik iz redova SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, Grbin je dodao kako je Hajdaš-Dončić podržao da se urede pravila, a što se tiče odluke o davanju sabornice EPP-u, kaže, nije baš siguran.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je ranije danas u Strasbourgu da u iznajmljivanju saborskih prostorija europskim pučanima ne vidi ništa sporno jer je to uobičajena europska praksa te da bi rado ugostio, ne samo EPP, već i druge europske klubove zastupnika u nacionalnom parlamentu.

Za Pusić “neprihvatljivo”

Podsjetimo, zastupnica Glasa Vesna Pusić u srijedu je neprihvatljivim ocijenila da Hrvatski sabor iznajmljuje svoje prostorije Europskoj pučkoj stranci za stranačke sastanke, što je najavljeno za 19. studenoga.

“To je nečuveno jer de facto govori o provincijalnosti, nesamopoštovanju i izostanku poštovanja dostojanstva svoje temeljne zakonodavne institucije. I u tim uvjetima, ako mi sami sebe ne uvažavamo i ne uvažavamo svoje institucije, kako mislimo da će netko drugi imati povjerenje u nas i politički nas prepoznati kao ozbiljnu državu i uz to u tehničke uvjete zaključiti da imamo i političke uvjete da uđemo u Schengen? Ljuto se varamo, jer smo sami sebi ‘pljunuli u juhu’, sami sebi smo pokazali nepoštovanje, svojim vlastitim institucijama“, poručila je Pusić. No, poručuju joj iz HDZ-a, to je europska praksa, a institucija je Sabor, a ne prostor u kom on zasjeda, odnosno sabornica.

Europska pučka stranka 20. i 21. studenoga u Zagrebu organizira veliki izborni kongres, na kojem će sudjelovati više od dvije tisuće izaslanika iz 40 zemalja članica.

Planirano je da se dan ranije, 19. studenoga, u Hrvatskom saboru okupi Predsjedništvo EPP-a, a poslije i skupština, dok će se izborni kongres na kojem će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi održati u zagrebačkoj Areni.

 

Komentari

Komentari