Četvrtak, 3 prosinca, 2020

HDZ PROPADA! DRAMATIČNE BROJKE: Predsjedništvo u panici, SDP uskoro preuzima vlast

Sagleda li se mandat premijera Andreja Plenkovića u posljednjih nekoliko mjeseci, nije teško zaključiti da mu mnogo toga ne polazi za rukom, a izgleda kako je situacija nizbrdo krenula još lani, kada je nacija saznala da vladajući odustaju od dugo najavljivanog posla, odnosno kupnje borbenih aviona od Izraela.

Ubrzo potom, na vidjelo su isplivale brojne afere ministara, radi kojih je usred mandata morao provesti mini rekonstrukciju vlade, ruke je digao od vlastite mirovinske reforme, istodobno gubeći europske izbore, a zatim su mu se na leđa spustili problemi u HDZ-u, traganje za crnim labudovima, podijele i izazovi, nošeni sa štrajkom i buntom prosvjetara.

Nije dakle Plenkoviću bilo lako, a teret njegovih problema i posljedice njegova nesnalaženja pretrpjela je i HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović koja je izbore izgubila od Zorana Milanovića.

To što se u HDZ-u, pa i oko Plenkovića gomilaju problemi ne utječe previše na poziciju vladajuće stranke, barem ako je suditi po anketama. Naime, HDZ je lani izgubio svega 2.7 posto potpore, a pored svih nedaća koje su snašle Plenkovićevu neprincipijelnu Vladu to se ne može nazvati velikim problemom.

Ipak, valja spomenuti i poziciju SDP-a od prije godinu dana, primjerice u prosincu 2019.godine HDZ je Partiju šišao za 12,6 posto prednosti, danas je razlika među dvjema najvećih strankama triviajalnih 2,9 posto, a pitanje je kakva će predviđanja biti sada nakon što se ankete pozabave rejtinzima stranaka poslje predsjendičkih izbora.

Iako HDZ doista djeluje relativno stabilno, baš u tome relativno i jest problem, jer se čini kako je SDP u uzletu, kojega će Plenković s problemima unutar stranke teško moći stopirati pa nije nemoguće da se omjer snaga promjeni te da do jeseni Bernardićeva stranka doista postane vladajuća.

Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr

Komentari

Komentari