FaH

Prema najnovijim nepotpunim rezultatima prijevremenih izbora za Ličko-senjsku županiju koalicija HDZ-HSU, HSP/AS-HBS osvojila je 37,5 posto glasova, dok je lista na čelu s Darkom Milinovićem osvojila 18,14 posto. SDSS je osvojio 8,18%, a HSP 9,58 posto. Slijede: Ante Dabo 13,53 %, SDP 4,73 %, Živi zid 3,55%, Bandić Milan 365 2,08 % i HSLS/HNS 2,66 %. Obrađeni su podaci s 91 biračkog mjesta od njih ukupno 116.

Kustić: Jači smo od Milinovića 15 posto

– HDZ je pobijedio na izborima za Ličko-senjsku županiju, objavio je Marijan Kustić (HDZ) Zahvalio je svima koji su glasovali za ovu listu te poručio kako će pokušati dobiti povjerenje i ostalih. “HDZ je najjača politička opcija u županiji i tako će zasigurno biti i ubuduće. HDZ će imati svog predsjednika Županijske skupštine”, dodao je. Najavio je kako će već sutra početi raditi i spremati se za županijsku skupštinu te napomenuo kako je otvoren za suradnju sa svima. “Najprije trebamo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima za formiranje skupštine”, poručio je. Današnje izbore nazvao je “praznikom demokracije”.

Za 31 vijećnički mandat u Skupštini Ličko-senjske županije natjecalo se devet lista: HDZ-ova koalicijska (HDZ-HSU-HSP AS-HSS-HBS); nezavisna lista župana Darka Milinovića; lista gradonačelnika Novalje Ante Dabe; liste SDP-a, Živog zida, HSP-a, stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, SDSS-a te koalicijska lista HSLS/HNS-a. U Ogulinu se bira 17-člano Gradsko vijeće; građani Iloka biraju 15 gradskih vijećnika, a stanovnici Općine Davor 13 članova Općinskog vijeća, prenosi HRT

Milinović: Morat ćemo sjesti i dogovoriti se

– HDZ u Ličko-senjskoj županiji neće imati apsolutnu većinu. Morat ćemo sjesti i dogovoriti se, trebali smo to učiniti i ranije. Jasno je da su birači slabim izlaskom na izbore rekli svoje – ‘Do izbora nije trebalo doći’. HDZ će imati najgori rezultat u povijesti, izjavio je nezavisni Darko Milinović koji se uoči objave rezultata izbora javio u Temu dana.

Tijekom glasovanja Županijsko izborno povjerenstvo zaprimilo je šest prijava. Tri o povredi izborne šutnje i tri na povredu izbornog postupka. Izbori su protekli mirno, smatraju se regularnim, a pritužbe će se rješavati, izjavila je za Hinu predsjednica Županijskog izbornog povjerenstva Milka Vraneš.

Njezina zamjenica Žana Vlainić pojasnila je da HSP-ova pritužba odnosi na povredu izborne šutnje liste Darka Milinovića slanjem sms poruka. Raspravit će se i pritužba kršenja izborne šutnje kandidatkinje HSP-a na jednom lokalnom portalu, a pritužbu o tome dostavila je lista Darka Milinovića. Jedan se prigovor odnosio na plakat HDZ-a u Mukinjama.

Naš Hrvoje Matejčić obišao je stožere stranačkih i nezavisnih lista, razgovarao s promatračima i zaključio kako su ovi izbori po mnogočemu posebni.

U Lici odaziv gotovo 8 posto manji nego prije dvije godine

Do 16, 30 sati na izore za skupštinu Ličko-senjske županije izašlo je 40,4 % birača, gotovo osam posto manje nego na redovnim lokalnim izborima prije dvije godine. Daleko najbolji odaziv ima Gospić, sjedište Ličko-senjske županije, u kojemu je glasovalo gotovo 48 posto birača, no taj je odaziv za četiri posto manji od onoga iz svibnja 2017., koji je iznosio gotovo 52 posto. Solidan odaziv bilježe Senj (42, 4 posto), Perušić (40, 8 posto) i Karlobag (40, 6 posto).

Odaziv u Davoru veći za 7,3 posto

Na izbore za svoje Gradsko vijeće glasovalo je 42,4 posto Ogulinaca, što je 2,4 posto više u odnosu  na redovne lokalne izbore. Birati 17 vijećnika ima oko 11 tisuća Ogulinaca. Neznatno bolji, ali ipak bolji odaziv nego u svibnju 2017. bilježi Ilok koji bira Gradsko vijeće od 15 vijećnika. Do nedjelje poslijepodne glasovalo je 40, 1 posto od oko 5.400 Iločana, prije nepune dvije godine njih 39, 4 posto. Osjetno bolji odaziv (43 posto), nego na redovnim lokalnim izborima (32, 7 posto) ima posavska općina Davor, koja bira 13 vijećnika u Općinsko vijeće.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> OBJAVLJENE IZLAZNE ANKETE: Ni HDZ ni Milinović već Karlo Starćević osvaja izbore?
>>> Dujmović ih poimence raskrinkao: Evo tko je iz Hrvatske odgovoran za zabranu mise na Bleiburgu!
>>> OTKRIVEN PLAN KRVOLOČNE SPLITSKE BANDE: ‘Tvoja obitelj je Cosa nostra, riješit će oni s pandurima sve’
>>> NEŠTO JE ČUDNO U POLICIJSKOM PRIOPĆENJU O NESREĆI: Susjedi su rekli jednu ključnu stvar, ovo baca novo svjetlo na cijelu priču
KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!