Petak, 23 listopada, 2020

HDZ: Ministrica Divjak je nesposobna, ali to ne želi priznati i dati ostavku

Kako na ministričine najnovije izjave i ponašanje tijekom štrajka prosvjetara gleda posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja Radovan Fuchs, otkrio je u kraćem razgovoru za Jutarnji list kojeg djelomično prenosimo.

Kako komentirate izjavu ministrice Blaženke Divjak da je sustav obrazovanja u blokadi zbog igara moći premijera i sindikata školstva te da ona u tome ne želi sudjelovati? Može li se ministar obrazovanja ‘izmjestiti’ iz resora kojemu je na čelu u trenutku kada ga potresaju ozbiljni problemi?

– Izjava ministrice da se ona ne svrstava ni na jednu stranu je neistinita. Naime, ministrica je glasala na Vladi za usvajanje proračuna u kojem financijski nije ugrađen zahtjev sindikata, ali je ugrađen Vladin prijedlog o povećanju plaća od 6,12 posto učiteljima i nastavnicima. U tom trenutku je znala da u proračunu nisu ugrađeni sindikalni zahtjevi tako da se glasanjem za proračun ministrica itekako svrstala na stranu protiv sindikalnih zahtjeva. Zbog kojih je razloga ona reterirala od svoje odluke, možemo samo nagađati. Možda je razlog taj što ministrica traži izlaznu varijantu iz problema kojih je jednim dijelom i sama uzrokovala. Kad kažem ‘izlazna varijanta’ mislim na to da provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva. Ostavku ne želi dati jer bi činom ostavke morala priznati da je ili pogriješila ili da ne može riješiti probleme, što je stavlja u poziciju da ju se proglasi nedovoljno sposobnom za ulogu koju obnaša.

Je li ona uopće u poziciji da se može izboriti za više novca prosvjetarima s obzirom na glavni zahtjev u štrajku a to je rast koeficijenata od 6,11 posto? Kolika u tom dijelu može biti njezina odgovornost?

– Izjava ministrice da ona ne želi i ne može sudjelovati u rješavanju problema vezanih za štrajk djelatnika u školama ne stoji. Čak ako i prihvatimo argumentaciju da ministrica nije ta koja može osigurati financijska sredstva za ispunjenje sindikalnih zahtjeva (a to je, kao što sam rekao, argument koji ne stoji jer je glasala za proračun), ono što je sasvim sigurno jest njezina uloga u kojoj je ne može zamijeniti ni ministar financija, ni ministar rada, a ni premijer, a tiče se organizacije odgojno-obrazovnog rada u školama. Zbog potpunog nesnalaženja ministrice i njezina tima upravljanje školama kao odgojno-obrazovnim institucijama prepušteno je u cijelosti sindikatima što je potpuno suludo. Tako imamo situaciju da pojedini ravnatelji i nastavnici roditeljima daju upute da prate obavijesti sindikata o tome kada ima nastave a kada ne. Takvo nešto je apsolutno presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu!

Škole u tom smislu slijede upute koje je ministrica Divjak izdala prije početka štrajka.

– Da me se ne bi pogrešno razumjelo, ne mislim da su ravnatelji i nastavnici išta krivi za tu situaciju. Krivica je isključivo na ministrici koja je ravnateljima zakonski dužna dati upute da organiziraju odgojno-obrazovni rad u skladu s mogućnostima. To u praksi znači da učenici trebaju doći u školu kako bi oni nastavnici koji ne štrajkaju mogli raditi svoj posao i poslije ga ne bi trebali nadoknađivati. Ovako su svi nastavnici koji nisu i ne žele štrajkati, ustvari, onemogućeni u obavljanju svog posla i još će morati obavljati nadoknadu. Uvjeren sam da bi čak i učitelji koji žele štrajkati redovito održavali nastavu maturantima kako učenici ne bi imali problema s državnom maturom i upisom na fakultete. Ovime im je to onemogućeno.

Kao bivši ministar obrazovanja kako vi gledate na plaće u tom resoru? Moramo se složiti da određene neravnoteže na štetu prosvjetara postoje unutar sustava javnih i državnih službi.

– Iako i ja, kao i većina građana, smatram da bi prosvjetni djelatnici trebali imati veća primanja, jednako kao što bi veća primanja trebali imati i policajci a osobito zdravstveni djelatnici, smatram kako je dosadašnje povećanje od više od 20 posto stvarno maksimum ako želimo nastaviti s politikom stabilizacije državnih financija i smanjenje javnog duga. U tom smislu dajem punu podršku premijeru.

Komentari

Komentari