Dvadeset osam godina nakon uspostave demokratskog poretka Zaprešić počinje micati ime komunističkog diktatora Josipa Broza Tita iz naziva svoje glavne ulice. No, još uvijek ne u potpunosti. Barem zasada, jedan dio ulice će se i dalje nastaviti nazivati po njemu.

Ulazeći u Zaprešić iz smjera Zagreba odsada ćete se voziti Avenijom hrvatskih branitelja, koja će se nastavljati trasom južne obilaznice, čija se izgradnja tek očekuje. Ako pak nastavite prema središtu Zaprešića, potezom na kojem se nalazi župna crkva svetog Petra apostola, vozit ćete se ulicom kardinala Alojzija Stepinca, koji je, kao zagrebački nadbiskup, baš ispred te crkve 1945. izbjegao atentat i brutalan napad skupine ljudi instruiranih od Titovog komunističkog režima. No, Tito je i dalje u Zaprešiću: treći dio ulice i dalje nosi njegovo ime.

Odluka je to Gradskog vijeća grada Zaprešića donesena u ponedjeljak, na sjednici koja se iščekivala s velikom pozornošću građana zbog rasprave o naplati parkiranja, a u čiji je dnevni red u posljednjem trenutku uvrštena i ova odluka o preimenovanju.

Iako je koalicija na čelu s HDZ-om na vlasti u Zaprešiću već dugi niz godina, tek je u sadašnjim okolnostima, nakon izlaska jedne vijećnice iz stranke te gubitka većine u Gradskom vijeću, pitanje preimenovanja ulice konačno pokrenuto.

Za odluku je glasovalo 13 vijećnika: 10 zastupnika vladajuće koalicije, nezavisna Ljiljana Popovački-Račić i 2 zastupnika Projekta Domovine. Protiv je bilo 6 SDP-ovih vijećnika, dok su predstavnica Živog zida i predstavnik Mosta bili suzdržani.

Prije izglasavanja odluke, vijećnici Projekta Domovina predložili su amandman s ciljem da se i treći dio ulice preimenuje, no on je odbačen, ističu, bez rasprave. Vijećnik Igor Grgić za Narod.hr podsjetio je kako su vladajući godinama ignorirali prijedloge o preimenovanju, a sada „predožili nepotpuno preimenovanje“. „Cilj našeg amandmana je bio da se na toj sjednici dovrši posao i da ne ostaju nikakvi repovi.“ rekao je i dodao: „Ovako je donesena odluka da će se nekom drugom odlukom dovršiti preimenovanje. Živi bili pa vidjeli.“

Tako će se, za potpuno uklanjanje Titova imena iz Zaprešića, tek će morati čekati neki novi prijedlog.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!