Željana Zovko - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=94868712

HASANBEGOVIĆ OŠTRO REAGIRAO: Novojugoslavenska politička policija će uskoro sravniti i Radićev grob, a ne smeta im spomen-ploča Rankoviću

Podijeli

Novinarka Telegrama Sanja Modrić napisala je članak o spomeniku istaknutom pravašu iz razdoblja Kraljevine SHS (Jugoslavije). Za Javora kaže da je umro davno prije nego što je osnovana NDH i prije nego što su se dogodili ustaški zločini, ali kaže da je sporno to što je bio blizak suradnik Ante Pavelića. U nastavku teksta novinarka s cijelom pričom povezuje i Marka Perkovića ThompsonaJuru Francetića, ali i neke druge visoke ustaške dužnosnike.

Na taj članak reagirali su žestoko iz stranke Blok za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića.

“[NOVOJUGOSLAVENSKA POLITIČKA POLICIJA NA DJELU]

PATROLA POLITIČKE POLICIJE u obličju Sanje Modrić na jednome je zagrebačkom zidu ustanovila novu diverziju protiv socijalističke i samoupravne Jugoslavije. Nije to spomen-ploča drugu Aleksandru Rankoviću-Leki koja se desetljećima kočeperi pred očima zagrebačkih srednjoškolaca, nego je riječ o spomen-ploči Stjepanu Javoru, istaknutome pravaškom političaru, predsjedniku Građanskoga kluba Hrvatske stranke prava i zagrebačkome oblasnom zastupniku. Skupa s nekoliko desetaka (!) hrvatskih omladinaca i intelektualaca, Javor je uhićen ujesen 1929. godine. Bio je među onima koji su, na zgražanje hrvatske i europske javnosti, strahovito mučeni te u proljeće 1931. izvedeni pred zagrebački Sudbeni stol kao delegirano sudište po odluci Državnoga suda za zaštitu države, zloglasne institucije jugoslavenskog režima.

Kao i dvojica osuđenih na smrt na tom procesu (Marko Hranilović i Matija Soldin), na sudu je izjavio da se smatra državljaninom zarobljene Hrvatske. Hranilović i Soldin su obješeni 25. rujna 1931., a Javor je otpremljen na izdržavanje 20-godišnje kazne najprije u Lepoglavu, a potom u Srijemsku Mitrovicu, gdje je 27. ožujka 1936. i umro od posljedica mučenja i bolesti. Na njegovu se je sprovodu okupilo, računa se, oko 100.000 ljudi. Uz pristanak dr. Vladka Mačeka i vodstva HSS-a, pokopan je u mirogojskim arkadama pored Stjepana Radića.

Budući da novojugoslavenska politička policija Javoru i danas predbacuje da je surađivao s Antom Pavelićem, potrebno je taj prijedlog proširiti, pa sa zemljom sravniti i Radićev grob – kao što su tzv. antifašisti sravnili desetke tisuća grobova – te svagdje izbrisati spomen ne samo Mačeka, koji je za Javora objavio sažalnice i slavio ga u stranačkim publikacijama poput Hrvatskog dnevnika i Evolucije, nego i desetaka drugih političara i i intelektualaca koji su s Pavelićem surađivali, poput Milana pl. Šufflaya i Ante Trumbića. Jer, što kažu Titovi pioniri: sve je to ista hrvatska bagra!”, napisali su iz Bloka za Hrvatsku na Facebooku.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> IZETBEGOVIĆ OPET PRIJETI HRVATIMA: Bosanske pčele su nervozne
>>> STRUČNJACI USTVRDILI: Alkohol će pomoći u suzbijanju Korona virusa
>>> SLOVAČKI PARLAMENT ODBACIO ISTANBULSKU – “Neustavna je jer je kod nas brak samo između muškarca i žene”
>>> IZLIJEČENIMA OD KORONA VIRUSA SE BOLEST MASOVNO VRAĆA, a to nije najgore: “Možda su i dalje prenosioci virusa…”
Komentari

Najnovije