Subota, 5 prosinca, 2020

Hannover dobio novog gradonačelnika, Turčina Belita Onaya, zagovornika masovne imigracije

Njemački zastupnik stranke Zelenih turskog podrijetla, sin imigranata, pobijedio je na izborima za gradonačelnika Hannovera, prenosi agencija Anadolija.

Belit Onay na izborima u nedjelju dobio je 52,9 posto glasova u odnosu na 47,1 posto, koliko je osvojio kandidat stranke Angele Merkel Eckhard Scholz. Njemački mediji navode da je to prvi put da je potomak imigranata izabran za gradonačelnika glavnog grada jedne od 16 njemačkih saveznih pokrajina, prenosi agencija.

Gotovo tri milijuna građana turskog porijekla živi u Njemačkoj.

Socijaldemokrati vladali više od 70 godina

Mnogi su u zemlju došli prije više desetljeća kao radnici, pomažući u popunjavanju nedostatka radne snage nakon Drugog svjetskog rata. Onay, 38-godišnji pravnik, naslijedio je Stefana Schostoka, koji je podnio ostavku početkom godine.

Socijaldemokrati su upravljali glavnim gradom njemačke države Donja Saska više od 70 godina, a sad su grad od njih prezeli jednako lijevi zeleni.

Onay se još kao učenik učlanio se u SPD, kasnije je završio pravo u Hannoveru, gdje je bio aktivan u studentskom Demokršćanskom kružoku (RCDS), povezanim s CDU-om Angele Merkel, da bi 2008. prešao u stranku Zelenih. Od 2008. do 2013. bio je zaposlenik u uredu Zelenih, a zatim od 2011. zastupnice u Parlamentu Filiz Polat. 2011-2014. Od 2013. Onay je član državnog parlamenta Donje Saske. U parlamentarnoj skupini Zelenih glasnogovornik je migranata i izbjeglica, te islamskih udruženja.

Turci su daleko najbrojnija skupina stranih državljana u polumilijunskom Hannoveru, ima ih oko 16.000, a slijede Poljaci i Sirijci, no daleko brojniji su građani Njemačke turskog porijekla koji žive u Hannoveru. No problem je što u Hannoveru i njegovoj okolici živi i vrlo velik broj građana kurdskog porijekla, a to bi mogao biti velik problem u budućnosti, zbog nespremnosti Turaka i Kurda da dijele teritorij.

Komentari

Komentari