Ponedjeljak, 20 siječnja, 2020

HAKERI UPALI U RUSKU TAJNU SLUŽBU: Otkrili čime se bavi FSB i sve proslijedili medijima; ‘Najveće curenje podataka u ruskoj povijesti’

U hakerskom napadu u FSB ukradeno je 7,5 terabajta podataka

Hakeri su uspješno upali u rusku tajnu službu FSB te su ukrali 7,5 terabajta podataka, otkrivši tako tajne FSB-ove projekte, a podaci su proslijeđeni i mainstream medijima, javlja Forbes. FSB je glavna ruska sigurnosna agencija, pandan SOA-e, FBI-a ili MI6-u, a njena prethodnica bio je KBG za kojeg je radio i aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prije tjedna dana, 13. srpnja, hakerska grupa naziva 0v1ru$ je navodno probila SyTech, ključnog suradnika FSB-a te su ostavili smajlić na njihovim stranicama zajedno s fotografijama koji pokazuju upad. Spomenuta grupa je proslijedila podatke većoj hakerskoj grupi Digitalna revolucija, koja je te podatke podijelila s brojnim medijima i pojedincima.

Forbesov dopisnik za sigurnosna pitanja i nadzor Zak Doffman piše kako je osobno dobio link na stranicu Digitalne revolucije gdje se nalazi dio provaljenih dokumenata “objavljenih prije dva mjeseca… kao dio od 7,5 terabajta”. Doffman navodi kako neće objaviti svoj izvor iz razumnjivih razloga.

‘Najveće curenje podataka u ruskoj povijesti’

Vijest je prvi objavio BBC Rusija te su ovaj događaj opisali kao “najveće curenje podataka u povijesti ruskih obavještajnih službi”. U tom izvještaju tvrdi se kako nisu otkrivene nikakve državne tajne.

Čini se kako su otkriveni projekti mješavina prikupljanja podataka sa društvenih mreža, targetiranja internetskih korisnika koji žele surfati anonimno, prikupljanje podataka o ruskim poduzećima i projekti koji se odnose na rusku inicijativu izgradnje opcije odvajanja svog internetskog prometa.

Taj je projekt u tijeku, a ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakone za “stabilno funkcioniranje ruskog interneta u slučaju odvajanja iz globalne infrastrukture World Wide Weba”.

FSB nije komentirao ovaj događaj

U otkrivenim projektima ništa nije novo, što nije bilo poznato i očekivano, piše Forbes. No, sama činjenica da se ovakav upad dogodio u ovakvim razmjerima je važna. Suradnici, odnosno izvođači radova tajnih službi su i dalje slaba karika u lancu za obavještajne agencije diljem svijeta.

Hakeri Digitalne revolucije prenijeli su informacije novinarima bez da su išta uređivali, uklonili ili promijenili, kazali su. Malo poznata grupa 0v1ru$ nije komentirala ovaj događaj, a ne iznenađuje da to nije napravio niti FSB.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> (VIDEO) SRBI NEĆE VJEROVATI: Poslušajte što je Đoković rekao o Srbiji
>>> NEMAN NA JADRANSKOJ BOVI: Pojavilo se nešto do čega definitivno ne bismo željeli doplivati
>>> SRBI BJESNE! Lokalno stanovništvo žestoko se protivi novom riješenju
>>> Čemu služe one točkice na vjetrobranskom staklu? Jako su važne
Komentari

Komentari
X Pratite nas na Viberu!