Srijeda, 3 lipnja, 2020

Gužva zbog kontrola – trebamo li barijere u ljetnoj sezoni

“Hrvatska trpi gotovo najveća prometna opterećenja u Europi, prošle je godine granicu prešlo 158 milijuna ljudi u oba smjera, i to je razlog zašto moramo biti osobito oprezni”, rekao je za Jutarnji list ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirajući akciju kontrole prometa na autocesti od Zagreba prema Karlovcu prije nekoliko dana koja je izazvala veliku gužvu i nervozu vozača.

PU karlovačka provodila je kontrolu prometa u utorak poslijepodne od 14 do 16,15 sati, čime je uzrokovala gužvu i usporavanje prometa na toj dionici. Tim se dijelom autoceste, dugim 17 kilometara, zato prolazilo, prema iskazima vozača, punih 70 minuta, navodi dnevnik.

Karlovačka je policija naknadno tvrdila da je riječ o redovnoj kontroli i da će, bez obzira što se izvodi u turističkoj sezoni, nastaviti s takvim akcijama. U samoj akciji pregledano je 399 vozila.

Policija je poslije priopćila da su utvrđena 43 prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jedan Zakona o obaveznim osiguranjima u prometu i dva prekršaja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Utvrđena su i dva prekršaja u cestovnom prometu te jedan iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša. Ukupno, 49 prekršaja na 399 vozila, oko 12 posto, ističe Jutarnji list.

Dodaju da je tog dana, prema podacima Hrvatskih autocesta, od podne do 22 sata tom dionicom prošlo 13.206 vozila.

Ministar unutarnjih poslova za Jutarnji kaže da je riječ o uobičajenoj akciji kakve se provode i u ostatku Europe. Bio je utorak, to nije dan koji smatramo nekom ‘špicom’, zimi su se takve akcije izvodile petkom, rekao je Božinović.

Činjenica da se akcija izvodi u turističkoj sezoni – kad se na cestama nalazi i velik broj stranaca koji, uostalom, čine onaj impresivni broj o prelascima granice – ministru nije problem. “To je sve prevencija. Ja sam dobio stručno objašnjenje zašto i kako je izvedena, osnovna je svrha prevenirati prekršaje i podići svijest o sigurnosti prometa rekao je ministar te istaknuo razlike u ponašanju hrvatskih vozača na hrvatskim cestama i izvan granica Hrvatske”, kazao je Božinović za Jutarnji list. Hina

Komentari

Komentari