Foto: shutterstock

‘Gumice na maskama mogu biti smrtonosne, uvijek ih prerežite prije bacanja’

Podijeli

Pod objavom se povela rasprava i dok se većina zgraža nad bacanjem maski posvuda, umjesto u otpad, javili su se ono koji maske nazivaju ‘brnjicama’ i u njima vide najveći problem

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu izdao je važno upozorenje u kojem podsjećaju ljude kako jednokratna medicinska zaštita, konkretno gumice na maskama i lateks rukavice, mogu biti smrtonosne za divlje životinje. Upozoravaju građane da prije bacanja prerežu gumice te da ih bacaju na za to predviđeno mjesto, prenosi Magazin.Hr

“Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u kronične posljedice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozlijede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Ljubazno Vas molimo da 𝐩𝐫𝐞𝐫𝐞𝐳̌𝐞𝐭𝐞 gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto.”

Pod objavom se povela rasprava i dok se većina zgraža nad bacanjem maski posvuda, umjesto u otpad, javili su se oni koji maske nazivaju “brnjicama” i u njima vide najveći problem.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

>>> NIŠTA ČUDNO: Pogledajte kojeg je kandidata za gradonačelnika podržao Stipe Mesić!
>>> General Glasnović žestoko oprao Pupovca zbog izjave da 12 ubijenih redarstvenika nisu bili civili
>>> Banalna jednadžba koja zbunjuje i kalkulatore: Znate li ju riješiti?
>>> GLAS: “Obavezno uvesti građanski odgoj kao predmet u škole i zabraniti ZDS”
>>> Stiže nova vrsta korona testova: Više nema neugodnog ‘čačkanja’,na rezultate se čeka 90 minuta

 

Komentari

Najnovije