Četvrtak, 1 listopada, 2020

GRANIĆ: “Plenković je uradio jako puno za europsku perspektivu Zapadnog Balkana”

Najdugovječniji hrvatski ministar vanjskih poslova i bivši posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić osvrnuo se na virtualni Zagrebački summit, europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, kao i situaciju s Mađarskom.

Granić je u razgovoru za N1 televiziju kazao da očekivanja od Zagreb summita bila veća, ali u ovom trenutku je to maksimum jer se cijela Europska unija suočila s pandemijom koronavirusa. Iskusni diplomat smatra kako je pandemija najveći izazov za Hrvatsku nakon Domovinskog rata i za svijet nakon Drugog svjetskog rata.

U takvoj situaciji, smatra, da su Plenković i hrvatska diplomacija učinili puno za europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

“Prvo da se u 2. mjesecu donesu novi kriteriji za proširenje, a drugo da je u 3. mjesecu (24. ožujka) donesena politička odluka za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i u ovom trenutku je velika stvar da je došlo do summita u Zagrebu”, rekao je Granić.

Istaknuo je kako su neke zemlje daleko od članstva kao što je Kosovo, a što se tiče BiH koja je Hrvatskoj veliki interes, pokrenuta je radna skupina.

Za slučaj Mađarske koju se proziva zbog Orbanovog zakona kojim je sebi dao velike ovlasti, kaže kako ima primjedbi ne samo u lijevo-liberalnim organizacijama, nego i unutar EPP-a.

Smatra kako se to mora rješavati unutar institucija, ali napominje i kako je Mađarska Hrvatskoj prijateljska država koja je 1991. primila 60 tisuća izbjeglica iz Hrvatske.

Komentari

Komentari