Ponedjeljak, 30 ožujka, 2020

GRADI SE NASELJE ZA 1500 AZILANATA, MJEŠTANI TEK SAD DOZNALI: ‘Bit će ih više nego nas, nije nam svejedno’

MUP je odabrao mjesto za smještaj tražitelja azila, a mještane su za sada o tome samo čuli glasine

Još krajem prošle godine govorilo se o zatvaranju hotela Porin u zagrebačkim Dugavama te prihvatilišta u Kutini za tražitelje azila. Kao mogućim zamjenama šuškalo se o državnim stanovima u zagrebačkom Borovju te hotelu Spačva na autocesti Zagreb – Lipovac, blizu Vrbanje.

MUP odobrio sredstva još u srpnju

No sada je gotovo potpuno sigurno kako će se prihvatilište izbjeglice izgraditi na prostoru prognaničkog naselja iz ’90-ih, u mjestu Mala Gorica kod Petrinje. Stajat će četiri milijuna eura, od čega će tri dati EU.  Iako je  Samostalni sektor MUP-a za schengensku koordinaciju i fondove EU još u srpnju donio Odluku o dodjeli financijskih sredstava za provedbu projekta ‘Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici u okviru Fonda za azil, migraciju i integraciju’, Petrinjce nitko ništa nije pitao, pa čak ni obavijestio o obnavljanju izbjegličkog naselja.

“Neću reći da se bojim, ali nije nam svejedno. Posebice kada čujem da će u naselju biti mjesta za više od 1500 ljudi. Tko zna tko će nam uskoro biti susjedi. Bit će ih više nego nas u selu”, rekao je za Jutarnji jedan mještatnin Male Gorice.

Petrnjinjski gradonačelni na udaru

Kada se počelo govoriti o izgradnji naselja za azilante, stranke su to iskoristile i za međusobne obračune. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović (bivši član Čačićevih Reformista koji je prebjegao u Bandićevu stranku) jednostavno tvrdi kako odluka nije na njemu nego da o svemu odlučuje država odnosno MUP, a slično ponavljaju i  čelnici gradske organizacije Reformista koji su na tiskovnoj konferenciji istaknuli da je ključni  problem izostanak komunikacije državnih vlasti s lokalnom samoupravom. Lokalni Mostovci tvrde da je Dumbović da je gradonačelnik Dumbović znao za odluku MUP-a i propustio o tome izvijestiti petrinjsku javnost“.

‘Nećemo dopustiti novu okupaciju Petrinje’

“Tražimo odgovor na pitanje tko je dao suglasnost lokalne zajednice za ovaj projekt, a pitamo se i hoće li gradonačelnik dopustiti izdavanje građevinske dozvole za naselje za migrante u Maloj Gorici mimo volje građana Petrinje”, upitao je Milan Brigljević iz MOST-a. U nekim braniteljskim udrugama, piše Jutarnji, neslužbeno se čuju još oštriji tonovi, kako “neće dopustiti novu okupaciju Petrinje”.

Trenutno je u tijeku ishođenje građevinske dozvole za izgradnju Prihvatilišta koje će, prema tvrdnjama iz MUP-a, za početak biti namijenjeno za mali broj tražitelja međunarodne zaštite. „Ministarstvo će s lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima detaljno i pravovremeno komunicirati sve informacije vezane uz uspostavu Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici”, stoji u odgovoru pristiglom u Petrinju iz MUP-a o uspostavi prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<

>>> OVO JE STRAŠNO! SIN UHIĆENOG SRBINA PRIJETI KAJKIĆU: ‘Nikola… Lepo ime imaš…’’

>>> HRABRI ŠVEDSKI POVJESNIČAR JAVNO PORUČIO IMIGRANTIMA: ‘Afganistanci, idite kući i borite se za svoju zemlju i svoju budućnost’

>>> OSUDILI VOĐU ŽENSKIH ČETNIČKIH POSTROJBI! ‘Kapetanica Rada gurala je trnje u međunožje bolničarke Petog korpusa’

Komentari

Komentari