FaH

Građani s kašljem ostaju bez prava glasa! Svi s temperaturom višom od 37,2 neće moći na birališta

Podijeli

Preporučuje se biračima da na dan izbora u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu, a ako je ona viša od 37,2 Celzijeva stupnja, ili ako imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za Covid-19, ne smiju izaći na biralište nego se moraju javiti nadležnom liječniku. Oni ne smiju od nadležnog izbornog povjerenstva ili biračkog odbora tražiti ni da glasaju kod kuće, jednako kao ni birači kojima je potvrđen Covid-19.

To je samo jedna od uputa za epidemiološku zaštitu kojih će se na dan izbora u nedjelju, 5. srpnja, morati držati svi sudionici izbornog procesa – birači, članovi biračkih odbora i promatrači na biračkim mjestima koje je DIP objavio u ponedjeljak.

– Oni koji su na dan izbora zarazni, ne mogu glasati već 30 godina i to je uobičajeno. Glasati neće ni pozitivni na koronavirus koji su u bolnici, ni oni koji su kod kuće – rekao nam je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Takvo što, koliko nam je poznato, nije nigdje propisano niti je ranije DIP izdavao slične upute za simptome drugih bolesti, a Hojski se nije želio upuštati ni u objašnjenje uputa DIP-a za one koji na dan izbora imaju povišenu temperaturu ili respiratorne simptome i koji ne smiju glasati iako nije dokazano da su ti simptomi posljedica koronavirusa.

Glasanje kod kuće

Iako su ovo prvi izbori koji se odvijaju u okolnostima epidemije, zbog čega je veći broj građana nego ikada prije kojima će se morati omogućiti da glasaju u svojim domovima, predsjednik DIP-a Đuro Sessa na jučerašnjoj je konferenciji za novinare je izjavio da se u nedjelju 5. srpnja neće povećavati inače planirani broj članova biračkih odbora. Njih je, kako doznajemo, oko 70.000.

U Đakovu i Zagrebu u kojima je najveći broj građana u samoizolaciji, uvjeravali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik DIP-a Đuro Sessa i potpredsjednice toga tijela Ana Lovrin i Vesna Fabijančić Križanić, postoji dovoljan broj biračkih odbora kako bi omogućili “što većem broju građana” ostvarenje ustavnog biračkog prava, prenosi jutarnji list

Naime, oni birači koji su u samoizolaciji, ili iz drugog razloga, ne mogu u nedjelju izaći na biralište, a žele glasati, dužni su se najkasnije do četvrtka, tri dana prije izbora, javiti svom općinskom ili gradskom biračkom povjerenstvu i informirati ga da žele glasati kod kuće. Najava tri dana prije izbora potrebna je, ističu u DIP-u, kako bi birački odbori mogli napraviti plan rada za nedjelju. Birački će odbori, tvrdi vodstvo DIP-a, nastojati osigurati glasanje i onima koji u izolaciju odu tijekom petka ili subote dva dana uoči izbora, ali su se obavezni javiti svom biračkom odboru i to zatražiti. Na pitanje može li se svim biračima koji su u samoizolaciji ili iz drugih razloga nisu u stanju izaći na birališta omogućiti da u nedjelju ostvare ustavno pravo na glasanje, tj. imaju li dovoljan broj članova biračkih odbora koji mogu obići sve građane koji će na izborni dan ostati kod kuće, Sessa je odgovorio: “Ta mogućnost nije apsolutna. Ni na jednim izborima dosad nije se omogućilo 100-postotno glasanje svima koji taj dan nisu mogli izaći na biralište, a željeli su glasati, nego onoliko koliko se moglo. Birački odbori su instruirani da učine sve što mogu da se što liberalnije i što šire primijeni to pravo, a nitko ne može jamčiti da će se ostvariti 100 posto”.

One koji glasaju kod kuće obilazit će dva člana biračkog odbora, jedan kojeg predlaže oporba i drugi kojeg predlažu vladajući i na taj način se osigurava kontrola i objektivnost izbornog procesa, ustvrdilo je vodstvo DIP-a. Glasanje će se odvijati pred vratima stana ili kuće, a preporuka je da birači kojima birački odbor dolazi u stan imaju maske. Članovi biračkog odbora obavezni su nositi maske i rukavice, a dužni su dezinficirati i ruke birača i svoje prije i poslije svakoga glasanja. Ako birač ne može izaći pred vrata stana, članovi biračkog odbora će ući u stan, ali su obavezni obuti nazuvke.

Mjere zaštite

Kad su posrijedi mjere zaštite na biračkom mjestu, DIP preporučuje svakom biraču da na biralište ponese svoju kemijsku olovku i zaštitnu masku. Prije ulaska na biračko mjesto obavezna je dezinfekcija ruku. U prostoriji u kojoj je biralište, smije istodobno boraviti najviše onoliko birača koliko ima mjesta za glasanje, a ona međusobno moraju biti udaljena najmanje metar i pol. Birač se u trenutku identifikacije na biračkom mjestu mora udaljiti dva metra od članova biračkog odbora i nakratko skinuti masku. Biračima koji na biralište dođu bez maske i vlastite olovke također će se omogućiti glasanje, iako se preporučuje da imaju svoje. Rukavice su obavezne za one koji imaju ranice na rukama.

Članovi biračkog odbora na biračkom su mjestu dužni nositi maske, a zaštitne rukavica su obvezne za onog člana odbora koji kontrolira identifikacijske dokumente, kao i za članove odbora koji imaju oštećenja na koži.

Najstriktnije su mjere zaštite u domovima za starije. Biračko mjesto će se organizirati u predvorju ustanove, članovi biračkog odbora dužni su sve vrijeme imati masku i rukavice i dezinficirati ruke biračima pri glasovanju i nakon njega.

DIP nije želio komentirati najavu ministra i šefa Kriznog stožera Davora Božinovića da od srijede državljani BiH nakon ulaska u Hrvatsku neće morati u samoizolaciju. O razlozima te odluke, rekao je Sessa, morate pitati one koji su je donijeli. Naime, ministar Božinović najavio je jučer ukidanje obaveze samoizolacije za sve one koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, uz obavezu pridržavanja uobičajenih epidemioloških mjera. Istu mjeru nije najavio za državljane Srbije, Makedonije, Kosova ili Crne Gore.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> Gledali broj umrlih u Hrvatskoj 2020. i prošlih godina, uočili su nešto neobično…
>>> MERKEL UPUTILA DRAMATIČNO UPOZORENJE EUROPLJANIMA: ‘Pripremite se na stvarnost…’treba jačati vojske
>>> Građani pobijesnili zbog najave Stožera, Božinović objasnio zašto su sad ovo odlučili…
>>> Je li ovo normalna zemlja? KAJKIĆA RATNI ZLOČINAC S OVČARE PRIJAVIO DORHU JER JE JAVNO OBJAVIO PRIJETNJU KOJU JE PRIMIO OD NJEGA!
Komentari

Najnovije