Ponedjeljak, 19 listopada, 2020

GRAĐANI REVOLTIRANI: Ukidaju se policijske postaje u graničnom području na velikom udaru “migranata!”

Prema prijedlogu Ministarstva unutarnjih poslova u Istri bi se trebale ukinuti dvije policijske postaje- Buzet i Buje zbog racionalizacije troškova. Buje bi trebale potpasti pod Umag, a Buzet pod Pazin. No, takav prijedlog nije dobro primljen u Istri. Istarski župan Fabrizio Radin obratio je premijeru Andreju Plenkoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.

Svim reakcijama iz Istre na šokantnu najavu ukidanja policijskih postaja u Buzetu i u Bujama, koje bi postale tek ispostave policijskih postaja u Pazinu i Umagu, a njih je doista bilo puno, zajednički je stav da bi se umanjila kvaliteta rada službe koja ima presudnu ulogu u sigurnosti pograničnog područja.

Posebice stoga jer se radi o ukidanju dvije policijske postaje koje pokrivaju cijelu kopnenu držanu granicu u Istarskoj županiji. U Ministarstvu unutarnjih poslova ustrajni su međutim u svojoj argumentacije da bi to, dapače, povećalo operativnost. Barem tako proizlazi iz odgovora pristiglog iz Kabineta ministra, Službe za odnose s javnošću, na pitanje zašto se ide u racionalizaciju načina rada policijskih postaja uz državnu granicu sa Slovenijom, na području gdje je, ako ništa drugo, izražen trend rasta ilegalnih migracija.

– Stanje sigurnosti na određenom području ne može se sagledavati samo kroz jedan segment rada već se temelji na analizi sigurnosno-relevantnih pokazatelja, stanju kriminaliteta, stanju javne sigurnosti i sigurnosti cestovnog prometa, broju zabilježenih dojava i broju događaja koji se bilježe na području pojedine policijske postaje. Ako promatramo područje nezakonitih migracija koje ističete u svom upitu, naglašavamo da na području Policijske uprave istarske problematika nezakonitih prelazaka državne granice nije toliko izražena s obzirom da Policijska uprava istarska bilježi 5,9 posto ukupnog broja nezakonitih prelazaka državne granice u Republici Hrvatskoj, navodi se u odgovoru pristiglom iz Kabineta ministra na adresu Glasa Istre.

Ove je godine na području koje pokrivaj te postaje bilo značajnih problema s ilegalnim imigrantima, pa su tako u kolovozu u suradnji s PU primorsko-goranskom i PU brodsko-posavskom na području Buja, Motovuna, Baške, Rijeke, Raba i Slavonskog Broda uhitili 54-godišnjaka, 49-godišnjaka, 33-godišnjaka, 31-godišnjaka, 29-godišnjaka, 29-godišnjakinju, dvojicu 26-godišnjaka i 23-godišnjaka zbog sumnje da počinili kaznena djela zločinačko udruženje, počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja te protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Osim njih, za navedena kaznena djela sumnjiči se i dvojicu državljana Kosova u dobi od 53 i 37 godina te dvojicu hrvatskih državljana u dobi od 31 i 21 godinu, koji su trenutno nedostupni te se za njima poduzimaju mjere traganja.

Također je u rujnu razotkrivena druga skupina krijumčara ljudi, koja je zaradila znatan iznos na tome, a česta su i presretanja vozila koje prevoze ilegalne imigrante na tom području.

Komentari

Komentari