Ponedjeljak, 13 srpnja, 2020

GRAD U KOJI HRVATI MASOVNO ISELJAVAJU PUCA PO ŠAVOVIMA: ‘Teško je, stanarina će me koštati 2400 eura’

Sa širenjem poslovanja velikih američkih korporacija, koje zapošljavaju svakog petog radnika u Dublinu, tamošnjim zaposlenicima rastu plaće, ali i troškovi života. Problemi nastaju i kod manjih tvrtki koje trebaju pratiti gigante

Conall Laverty, koji je za svoj startup u Dublinu prikupio milijun dolara, šali se opisujući kako ga njegova majka još uvijek pita kada će pronaći normalan posao u Googleu ili nekoj drugoj velikoj korporaciji.

Nije to bez vraga jer su velike američke tvrtke zadale veliki udarac startupovima koji bi ih u Dublinu u svemu trebali pratiti pa tako i uvjetima rada te plaćama koje nude zaposlenicima. Pritom su Facebook i Salesforce prošlog mjeseca najavili kako planiraju zaposliti još 2500 ljudi, pa će manjima biti još teže.

Pucanje po šavovima

S globalnim utjecajem velikih tvrtki na Dublin rastu plaće, ali i drugi troškovi života u tom gradu.

Laverty smatra kako će grad pucati po šavovima nastojeći ići u korak s priljevom međunarodnog poslovanja, a neovisno o Brexitu čiji bi udar Irska tek trebala osjetiti.

Laverty je ispričao za Bloomberg kako je i sam trenutačno u potrazi za novim stanom te je procijenio da će ga stajati oko 2400 eura mjesečno, tri puta više nego sličan stan u Belfastu, koji je udaljen tek dva sata vožnje. Najam stanova u centru povećao se dvostruko u manje od jednog desetljeća, prenosi danas.hr

Zarada na najmu

Komentirajući rast plaća i cijena stanovanja te ostale posljedice nastale povećanjem međunarodnog poslovanja, izvršna direktorica Trgovačke komore Dublina Mary Rose Burke ističe: “Dublin, kao i svaki drugi veći europski grad, suočava se s izazovima koje mora prevladati da bi nastavio rasti. Stanovanje je trenutačno najveći problem za razvoj poslovanja u Dublinu i regiji”.

Taj bum je najvidljiviji u dijelu grada uz obale rijeke, gdje su tradicionalno smještene financijske tvrtke kao što je Citigroup Inc. Uz njih su smještene i tvrtke poput Googlea, koji zapošljava oko 5000 ljudi.

Ljudi koji su ondje iznajmljivali stanove lani su zaradili prosječno 118.000 eura što je tri puta više od prosječne zarade u Irskoj.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> PROGLAŠENA IZRAVNA OPASNOST U SPLITU, SNIMKA OTKRILA PRAVE RAZMJERE UNIŠTENJA: ‘Marjanu prijeti kataklizma’
>>> Ovo trebate učiniti kako bi odjavili HRT-ovu pretplatu i oslobodili se njihovih inkasatora
>>> POVRATAK U 45′: Divjak izdala preporuku: ‘Sva djeca moraju u Jasenovac’
>>> UZNEMIRUJUĆI VIDEO Žena ušla u rijeku Bosnu i nestala
Komentari

Komentari