FAH

GOTOVINA JE USTAŠA? Dejan Kovač izvrijeđao sve koji se zovu Ante

Podijeli

Predsjednički kandidat HSLS-a Dejan Kovač prije tri godine, u suradnji s kolegom iz Češke Štěpánom Jurandom, objavio je rad “What’s in a Name in a War” objavljen kao posebna brošura od 46 stranica koja dokazuje da ime Ante u Hrvatskoj ima isti ideološki i politički smisao kao i ime Adolf u Njemačkoj.

Kovač tvrdi da su se Nijemci kroz proces denacifikacije riješili imena Adolf, za razliku od Hrvata koji nakon 1971., a posebice u razdoblju 1991.-1995. sve češće muškoj djeci daju „ustaško“ ime Ante, ali i druga „nacionalistička imena“ koja su imali ustaški generali i dužnosnici. Ante je dakle pandan njemačkom imenu Adolf, kao što to Kovač zaključuje.

U objavljenoj studiji autori su izračunali, koristeći podatke Ministarstva branitelja, da je u Domovinskom ratu ratovao 8.001 Ante. Među njima je, dakako, bio i naš general Ante Gotovina. Tko zna, smatra li Kovač i Gotovinu ustašom?

U znanstvenome radu, Kovač zaključuje da je uporaba ovog nacionalističkog imena učestalija u područjima gdje su se nalazili sabirni logori i logori smrti za vrijeme NDH, prenosi dnevno.hr

Dražen Ciglenečki iz Novog lista zaslužan je za otkrivanje ovog Kovačevog rada te navodi da je ta analogija danas izbačena, jer se pokazala netočnom. Ne zaboravimo da je srpski predsjednik Ivica Dačić jednom zgodom izjavio kako se Hrvati ne mogu pozivati na budućnost, dok su okrenuti prošlosti, dajući djeci ime Ante. Dačić se, ipak za razliku od Kovača, ne natječe za predsjednika Hrvatske.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> PRAVOSLAVNI BRANITELJ IZ VUKOVARA OTKRIVA: ‘Penava je u pravu, ovo što se dogodilo sa ćirilicom režirao je SDSS’
>>> STUDENTICA ‘OPRALA’ POLITIČARE: Srbi traže svoja prava u zemlji koju su krvnički mučili, a svaki Hrvat koji voli zemlju je ‘ustaša’
>>> Uhićeni napadači koji su izboli hrvatskog vojnika
>>> RASTU TENZIJE: BBB i Grobari se potukli usred Vukovara, jedan teško ozlijeđen
Komentari

Najnovije