fbpx
Nedjelja, listopad 20, 2019

Gori na nekoliko mjesta u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Visoke temperature na širem području Splitsko-dalmatinske županije na svom su vrhuncu, zbog čega vatrogasci gase nekoliko požara od kojih je najveći onaj na Dinari, doznaje se u ponedjeljak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

 Požar na Dinari planuo je još u subotu zahvativši uglavnom gustu hrastovu šumu, ali i travu, makiju te nisko raslinje na teško pristupačnom i miniranom terenu.
 Iz splitskog vatrogasno-operativnog centra za Hinu kažu kako je popodne požarište “više nego aktivno”, na njemu se nalazi 30 vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Sinj, Trilj, Muć i Vrlika sa sedam vozila, a pomažu im i zračne snage, koje ne smiju gasiti na miniranom području. O silini požara, dodaju, dovoljno govori i činjenica da je vatra prešla i na teritorij susjedne Bosne i Hercegovine.
 U sinjskom DVD-u navode da je dio vatrogasaca cijelo vrijeme raspoređen na Vrdovu gdje se nalaze vikend kuće, a tijekom noći dio ih dežura na požarištu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o opožarenoj površini većoj od 4500 hektara, koliko je izgorjelo u požaru na splitskom području, kao i da je to područje minirano te ima puno poskoka.

Od nedjelje ujutro gori i u Lećevici, gdje su oko 14 sati stigla i dva airtractora Fire boss kako bi pomogli gasiteljima obuzdati vatrenu stihiju. Tamo gase vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Kaštela, Mladost, Zagora, a dio ljudi je raspoređen i na brdo. Gori hrastovina, trava i nisko raslinje.

Dva kanadera tijekom dana gase požar i na Visu, gdje nedaleko mjesta Rukavac gori borova šuma, a gase ga komiški vatrogasci. (Hina)

Foto: FaH

Komentari

Komentari