fAh

Alphabet Inc’s Google prestao je poslovati s kineskom multinacionalnom tvrtkom Huawei, javlja Reuters, navodi Jutarnji list.

To konkretno znači da će svim budućim inačicama pametnih mobitela izvan Kine biti uskraćen pristup Gmailu i Trgovini Google Play. Zasad nije riječ o potpunom prekidu suradnje, jer vlasnici Huaweija mogu ažurirati programsku podršku putem licencija otvorenog koda, kaže izvor za Reuters, no dodaje i kako u Googleu raspravljaju o daljnjim koracima i mogućim zabranama prema kineskom divu.

“Buduće inačice pametnih telefona Huawei koje rade na Androidu izgubit će pristup popularnim uslugama, uključujući Google Play Store, Gmail i YouTube. Huawei će moći koristiti samo javnu inačicu Androida i neće moći dobiti pristup Googleovim vlasničkim aplikacijama i uslugama, dodao je izvor upućen u situaciju.

Do ove odluke došlo je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump stavio Huawei na crnu listu tvrtki i zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od kompanija koje su ocijenjene kao rizične.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!