Gledali broj umrlih u Hrvatskoj 2020. i prošlih godina, uočili su nešto neobično…

Podijeli

Iako u svijetu zbog pandemije koronavirusa raste broj preminulih osoba, Državni zavod za statistiku otkrio je kako je u Hrvatskoj, unatoč tome, u prva tri mjeseca ove godine preminulo manje ljudi nego u istom razdoblju u prethodne četiri godine

U Hrvatskoj je ukupno tijekom tri proljetna mjeseca (ožujka, travnja i svibnja) preminulo manje osoba nego u istom razdoblju u prethodne četiri godine, pokazuju to preliminarni podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), piše u utorak Jutarnji list. Iako preliminarni, ti su podaci iznenađujući jer su mnoge zemlje Europe upravo tijekom proljeća zabilježile dramatičan rast smrtnosti koji se povezuje s pandemijom koronavirusa. Tako bi broj umrlih od Covida-19 mogao biti i 60 posto veći nego što govore službeni podaci, pokazala je analiza Financial Timesa o žrtvama prvog pandemijskog vala provedena u 14 zemalja.

Broj preminulih svuda raste, kod nas pada

U svim analiziranim zemljama, osim Danske, broj smrtnih slučajeva znatno je veći od službenog broja smrti od koronavirusa. Očekivano, najizraženiji višak smrtnosti bilježe europske zemlje koje su bile najpogođenije tijekom prvog pandemijskog vala, poput Belgije, Italije, Francuske, Španjolske i Velike Britanije.

Što se tiče Hrvatske, situacija je, barem prema preliminarnim podacima DZS-a, drukčija. U ožujku, prvom mjesecu u kojem nas je pogodila pandemija koronavirusa SARSCoV-2 (prvi slučaj kod nas zabilježenje 25. veljače), u Hrvatskoj je preminuo 4401 stanovnik, odnosno 58 više nego u isto vrijeme 2019. godine.

U travnju više umrlih, u svibnju manje

U travnju, kad je u Hrvatskoj bio vrhunac prvog pandemijskog pala, preminula su 4762 stanovnika, odnosno 284 više nego u travnju 2019. godine kad je kod nas umrlo 4478 ljudi. Najviše iznenađuje preliminarni podatak iz svibnja ove godine kad je DZS zabilježio 3851 smrtni slučaj u našoj zemlji, odnosno 456 manje nego u svibnju prošle godine, donosi Jutarnji list. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> NOVINAR NACIONALA BOLNO IZOKRENUO ISTINU O OBITELJI STIVA CULEJA, PODNESENA KAZNENA PRIJAVA
>>> Je li ovo normalna zemlja? KAJKIĆA RATNI ZLOČINAC S OVČARE PRIJAVIO DORHU JER JE JAVNO OBJAVIO PRIJETNJU KOJU JE PRIMIO OD NJEGA!
>>> Kakav preokret u slučaju Ivana Perišića i Bayerna; ako je ovo istina onda je hrvatski reprezentativac u velikim problemima
>>> NJEMAČKA STAVLJA RAMPU ZA RADNIKE IZ SRBIJE I BIH: “Čeka ih kriza, masovno će navaliti u Njemačku, a imamo previše svojih nezaposlenih”
Komentari

Najnovije