Petak, 10 srpnja, 2020

‘GLEDAJTE IH, TO SAM JA ODGOJILA…’ Umrla Marija Miočev, koja je Anti Gotovini kao dječaku spasila život pa preuzela brigu o njemu i njegovom bratu

U Pakoštanima je preminula Marija Miočev (85), tetka generala Ante Gotovinepiše Antena Zadar.

Gospođa Miočev preuzela je brigu o Anti i njegovom bratu Borinakon što je njihova majka tragično poginula 1959. godine kada je u dvorištu ispred njihove kuće eksplodirala mina. Ona je tada spasila Antu i brata Boru od sigurne smrti jer su se oni igrali u dvorištu, a ona ih je, uzimajući ih u naručje, zaštitila od eksplozije. Majci je u eksploziji bila ozlijeđena glava i liječnici je nisu uspjeli spasiti.

– Moja se sestra Ana udala u Tkonu za Antina oca. Poginula je četvrtog ožujka 1959. godine. Gradili su tada trafostanicu, zbog čega su minirali oko njihove kuće na Pašmanu kako bi dobili kamen za gradnju. Ana je bila u kući, dojila je Anicu, koja je tada imala tek mjesec dana, a Ante i Bore igrali su se u dvorištu. Ante mi je kasnije ispričao što se točno dogodilo. Ona nije čula kad su prvi put viknuli mina, a drugi put kad je to čula, izletjela je iz kuće u dvorište gdje su se igrali Ante i Boris. Uhvatila je Antu i stavila ga poda se, a Boru je primila na grudi. Štiteći njih, kamen ju je pogodio i rasjekao joj glavu. U zadarskoj bolnici borila za život 19 sati – ispričala je Marija Miočev za Jutarnji list 2007. godine.

– Gledaj ih… To sam ja odgojila – pričala je tada novinarki Jutarnjeg lista gospođa Miočev dok je ponosno pokazivala požutjelu fotografiju Ante, Bore i Anice dok su bili djeca.

– Suci Bog vas blagoslovio, sine moj znala sam da ćeš doći kući neokaljan – jedva je govorila kroz suze raodsnice.

Komentari

Komentari