Zagreb, 09.01.2020 - Svecani koncert prigodom hrvatskog predsjedanja Vijecem Europske unije u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na slici Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenic i zagrebacki gradonacelnik Milan Bandic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Glavni državni odvjetnik: “Ostao sam u loži jer bi bilo neprimjereno događaju otići, a neka organizatore pitaju za raspored sjedenja a ne mene”

Podijeli

Iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske oglasili su se priopćenjem vezano uz jučerašnji raspored sjedenja po kojem je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić sjedio u istoj loži u Hrvatskom narodnom kazalištu kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini.

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio danas Vladi Republike Hrvatske pismo u kojem je, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini.

Istovremeno, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je, naglašavamo, propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona”, kazali su iz Državnog odvjetništva.

Komentari

Najnovije