Srijeda, 21 listopada, 2020

Glavašević ”pjesmu govno Velebita” nazvao medijskom slobodom pa napao policiju

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević u utorak je izjavio da je policija izložena pritisku radikalnih ultrakonzervativnih skupina i da je zbog toga u slučaju privođenja novinara Indexa Gordana Duhačeka došlo do vrlo selektivne optužbe za vrijeđanje službenih osoba i moralnih osjećaja građana.

“Ovakvi pritisci na policiju rezultat su permisivnosti predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova. Policija, a to smo vidjeli u nebrojnim slučajevima, nije ni izbliza ovako ekspeditivna u slučajevima obiteljskog nasilja, prijetnji javnim osobama ili govora mržnje. Političari su dužni štititi institucije od napada, a ovi koje sam naveo to naprosto nisu činili“, smatra Bojan Glavašević.

On smatra da jučerašnji događaji jasno pokazuju da svi izvještaji o narušavanju slobode medija i slobode izražavanja zadnjih nekoliko godina nisu izmišljotine nego naša realnost.

“Pitanje ovih sloboda nije ideološko pitanje, nije pitanje ‘naših’ i ‘vaših’. To je pitanje demokracije, dakle, nešto oko čega je potreban konsenzus svih političkih opcija posvećenih zdravom, slobodnom društvu“, istaknuo je, dodavši da su jučerašnji događaji otkrili su ozbiljne pukotine u postupanju policije i suda.

Naime, pojasnio je, ako se Gordan Duhaček javio u policiju, i dobio dopuštenje da otputuje, zbog čega policijski službenik o tome nije učinio zabilješku. Zapitao je i na temelju čega je Duhaček bio priveden u policiju.

“Ovdje vidimo veliku nedosljednost, jer ako je sustav bio učinkovit za Duhačeka zašto nije bio za Zdravka Marića“, kazao je.

Posebno je pitanje, nastavio je, i vrlo zabrinjavajuće, postupanje suca prema Duhačeku.

Glavašević je stoga pozvao predsjednika Vrhovnog suda, ali i Državno sudbeno vijeće da preuzmu odgovornost i ispitaju postupke suca Prekršajnog suda Krešimira Ožanića.

Najavio je da je njegov Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika pokrenuo inicijativu među klubovima opozicije kako bi zajedno razmotrili i predložili izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Policijske službenice i službenici zaslužuju zaštitu jer su nerijetko izloženi ogromnim pritiscima i uvredama. Ali to ni smije biti izlika za gaženje po slobodi govora i medija, kao ni za proviđenje novinara koji su kritični prema vlasti“, rekao je Glavašević.

Dodao je i da će njegov Klub u idućem razdoblju rasti te da im je ambicija postati mjesto okupljanja i glas zdravog razuma na političkoj sceni.


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI
>>> DIJELITE DALJE: Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću
>>> Tko je Emil Tedeschi, i kako je zaradio prvi milijun usred rata?
>>> Odluka Nike Kovača kojoj se igrači Bayerna nisu nadali, a njemački novinari u čudu kažu: Ovo je neobičan potez!
>>> HERCEGOVINA POD OPSADOM MIGRANATA! Građanima se šalju važna upozorenja
Komentari

Komentari