Nedjelja, 16 veljače, 2020

Sabor: Glasovanje o ustavnim sucima i istražnom povjerenstvu za Agrokor odgođeno za idući tjedan

Klubovi SDP-a i HDZ-a nisu se u petak niti nakon dvije stanke uspjeli dogovoriti hoće li najprije glasovati o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor, na čemu inzistira SDP, ili o izboru sudaca Ustavnog suda, što pak traže vladajući, pa je glasovanje o tome odgođeno za idući tjedan.

“Od 12. srpnja do danas značajno smo se približili u stajalištima, ali još ne toliko da međusobno povjerenje bude toliko da jedni drugima vjerujemo da druga strana neće iznevjeriti dogovor”, rekao je šef Kluba SDP-a Arsen Bauk nakon stanke.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića pozvao je da se nastavi glasovanje o istražnom povjerenstvu za Agrokor, a potom i o ustavnim sucima.

Ustavni suci prije točke o povjerenstvu

“Na dnevnom redu je točka ustavnih sudaca prije točke povjerenstva za Agrokora, a dnevni red određuje predsjednik Sabora. Obavljene su određene konzultacije, no SDP ustraje da se povjerenstvo za Agrokor bira prije ustavnih sudaca. Oko toga ne postoji dogovor u okviru vladajuće većine pa ta opcije ne može proći i dobiti potporu”,  rekao je pak Jandroković.

Reagirao je SDP-ovac Gordan Maras požalivši se na povredu Poslovnika.

“Dužan sam javnost obavijestiti da je uvjet SDP-a za izbor ustavnih sudaca od 12.  srpnja, kada je HDZ izrijekom rekao da je protiv istražnog povjerenstva, i od tog uvjeta nismo odstupili. Ako postoji volja HDZ-a da se izglasa istražno povjerenstvo to se moglo već danas izglasati jer je potrebna većina od 76 zastupnika. Mi, dakle, od 12. srpnja imamo isti uvjet dok HDZ mijenja svoj stav”, rekao je Maras.

Mostovac Nikola Grmoja pozvao je HDZ i SDP na razum i zatražio da se dogovore. “Dosta je ovog cirkusa koji priređujete! Jasno je da je uvjet SDP-a bio takav cijelo vrijeme. Ne vidim razloga, ako kolege iz SDP-a  ne vjeruju HDZ-u, zašto se ne bi promijenio redoslijed glasovanja”, rekao je Grmoja.

Nezadovoljan je i načinom na koji su se vodili pregovori, jer manji klubovi nisu bili uključeni u to. “Imali smo situaciju da manji klubovi zastupnika traže povećanje broja članova povjerenstva, ali SDP i HDZ ne žele na to pristati. Mi protiv toga nemamo ništa i to zahtjeva pregovore”, rekao je Grmoja .

“Izbor sudaca ne bi smio biti predmet ucjena ni od koga, jer to je interes građana i javnosti”, poručio je HNS-ov Milorad Batinić.  HNS, tvrdi, nema problema s osnivanjem povjerenstva, ali i dalje misli da bi trebalo krenuti glasovati prema predloženom redu.

Bizarna situacija

Šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić situaciju je nazvao “gotovo bizarnom” i upozorio da će im se građani podsmjehivati jer ne mogu provesti ono što je dogovoreno na sastanku predstavnika klubova. Neprimjereno je dovesti u istu ravan izbor sudaca s izborom povjerenstva za koje smo rekli da nemamo s njim problema, istaknuo je Bačić.

“Ako već želimo biti tvrdoglavi i prilikom izbora ustavnih sudaca i povjerenstva jedni druge poniziti, onda se vratimo na početak. Na početku je bila odluka o izboru ustavnih sudaca, a s druge strane je bio prijedlog odluke o osnivaju istražnog povjerenstva od Kluba zastupnika SDP-a i s time smo završili ljetno zasjedanje”, poručio je Bačić.

Jandroković je nakon toga prekinuo glasovanje.

“Budući da nema dogovora kako ćemo glasovati, prekinut ću i nastavit ćemo razgovore u idućih nekoliko dana. Nadam se da ćemo dogovor postići do srijede, a ako ga ne postignemo bit će mi jako žao. Ako se dogovorimo do srijede glasovanje će biti odmah ujutro u pola 10 na početku sjednice”, najavio je Jandroković./Hina/

Foto: fah

Komentari

Komentari