Utorak, 2 lipnja, 2020

FRANCUSKI UDARAC NJEMAČKOJ: Novom odlukom ugrozili završetak megaprojekta

U sadašnjem obliku, Sjeverni tok 2, u cijelosti u vlasništvu ruskog Gazproma, ne bi bio u skladu s novim strožim propisima predviđenima za nove infrastrukturne projekte

Francuska planira podržati prijedlog EU-a da se regulira ruski plinovod Sjeverni tok 2, objavilo je u četvrtak francusko ministarstvo vanjskih poslova, što bi moglo ugroziti završetak tog projekta i nanijeti udarac Njemačkoj kojoj je taj plinovod jako važan.

U sadašnjem obliku, Sjeverni tok 2, u cijelosti u vlasništvu ruskog Gazproma, ne bi bio u skladu s novim strožim propisima predviđenima za nove infrastrukturne projekte.

Puca ljubav?

Diplomatski izvori kazali su ranije da Njemačka vrši pritisak na druge europske prijestolnice da blokiraju novu direktivu.

“Francuska namjerava podržati usvajanje takve direktive. Nastavlja se rad s našim partnerima, posebice Njemačkom, o mogućim promjenama teksta”, rekla je glasnogovornica francuskog ministarstva.

EU je podijeljen u vezi Sjevernog toka 2. Istočnoeuropske, nordijske i baltičke države smatraju da bi EU zbog njega bio talac Moskve, dok sjevernoeuropske, posebice Njemačka, ističu njegove ekonomske koristi.

Nije poznato zašto je Francuska promijenila stajalište jer je do sada podržavala Berlin u njegovu protivljenju promjenama pravila.

Europski izvor rekao je da bi francuski glas mogao biti odlučujući jer Njemačka bez njega neće moći osigurati blokirajuću manjinu. Hina


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KINEZ IZ IMOTSKOG ZAPREPASTIO SVOJOM PRIČOM: ‘Tu smo došli zbog ustaša, istetovirao sam ‘za dom spremni’ na ruku’
>>> AMERIČKE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: ‘Europska unija planira uvesti sankcije Dodiku, videosnimke su šokirale svijet’
>>> Gotovina u biznisu života: Znate li tko je čovjek s kojim general osvaja tržište?
>>> AUSTRALIJA: Mediji pišu o Srbinu koji je počinio šokantne zločine u Hrvatskoj
Komentari

Komentari