Fotografije iz Auschwitza su lažne, objašnjava Eva Schloss, polusestra Anne Frank

Podijeli

Eva Schloss preživjela je holokaust i polusestra je Anne Frank. Eva je odvedena u Auschwitz kad joj je bilo 15 godina, gdje je preživjela godinu dana u koncentracijskom logoru prije nego što je oslobođena od strane ruskih trupa. Gospođa Schloss iznosi interesantne informacije…

Nedavno je obilježeno 75 godina od kada su sovjetske trupe oslobodile koncentracijski logor Auschwitz. Preko 200 preživjelih iz Auschwitza i Holokausta sudjelovali su u komemoraciji povodom Dana holokausta održanoj u posebnom šatoru izgrađenom kod “Vrata smrti” nekadašnjeg logora. Sve je manje svjedoka Drugog svjetskog rata koji iz prve ruke iznose interesantne i povijesne činjenice.

Tijekom razgovora, iza leđa Eve Schloss, vidjela se snimka Auschwitza. Svi pamtimo fotografije i video snimke oslobođenja koncentracijskog logora u Auschwitzu, mjestu gdje su nacistički zločinci učinili neviđen zločin. Međutim, polusestra Anne Frank tvrdi da video snimke i fotografije nisu autentične i ne predstavljaju koncentracijski logor Auschwitz.

“Našli smo se u Odesi. Ne samo Auschwitz, [Rusi] su oslobodili sve koncentracijske kampove u Poljskoj. To je nešto što se ne zna. Ima nešto što vam želim precizirati. Mnoge fotografije na kojima vidimo kako Rusi oslobađaju Auschwitz su lažne. Na njima nigdje ne vidimo snijeg. Iskreno, snijeg je bio vrlo visok, prenosi logično.com

Imam nekih veza s ruskim veleposlanstvom. Kada sam jednom prilikom bila tamo, rekla sam im da sam zbunjena. Ove fotografije su lažne, jer nema snijega. Oni su rekli “Da, one nisu lažne, ali armija koja je stigla nije ponijela kamere. Fotografije su napravljene mnogo kasnije i one definitivno nisu iz Auschwitza niti su vezane za oslobođenje Auschwitza. Nismo bili tako obučeni niti je bilo toliko djece. Zbog povijesne korektnosti to treba precizirati.” objašnjava Eva Schloss.

Iznova svjedočimo da pri konzumiraju informacija treba biti vrlo oprezan. Čak i onda kada informacije dolaze iz službenih arhiva. Izjave gospođe Eve Schloss potvrđuju dva bitna detalja: u ratu nije sve onako kako se prikazuje, a s druge strane saznanjemo da su Rusi ipak oslobađali Poljake i nacističke koncentracijske logore u kojima su mnogi nevini na svirep način izgubili živote. Sve jasno, ništa se ne mijenja, al’ ipak neka se zna.

Komentari

Najnovije