Petak, 28 veljače, 2020

(FOTO) U svečanom mimohodu 53. Vinkovačkih jeseni Vinkovcima prošlo 4.500 folkloraša

U svečanom mimohodu ulicama i trgovima Vinkovcima u nedjelju je u sklopu 53. Vinkovačkih jeseni tim slavonskim gradom prošlo oko 4.500 članova 73 folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva koji njeguju hrvatski izvorni folklor praćeni velikim brojem posjetitelja te predstavnika lokalnih i državnih vlasti predvođenim predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Prolazeći od Gradske tržnice do stadionika HNK Cibalia, folkloraši su pjevali pjesme i plesali kola krajeva iz kojih dolaze te se nakratko zaustavljali u plesu na središnjoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića na kojoj su program gledali uzvanici, premijer Andrej Plenković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić te drugi gosti.

Na samom početku mimohoda obratili su se gradonačelnik Ivan Bosančići premijer Andrej Plenković, koji je dao i dozvolu za početak svečanog mimohoda u kojem je sudjelovalo i 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega te 20 jahača na konjima prikazujući hrvatsko narodno bogatstvo i kulturnu baštinu.

Mimohod je završio velikim slavonskim kolom sudionika i posjetitelja, koji su organizatori Vinkovačkih jeseni nazvali najvećim šokačkim kolom na svijetu, a u kojem je na glavnoj pozornici zaplesao i premijer Andrej Plenković te ostali uzvanici.

Svečani mimohod najsvečanija je i najspektakularnija priredba Vinkovačkih jeseni koju svake godine pogleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja duž gradskih ulica i trgova. Održava se posljednjeg dana ove tradicijske manifestacije.

53. Vinkovačke jeseni završavaju večeras trećim dijelom Državne smotre hrvatskoga izvornog foklora. Hina

foto HINA/ ds
foto HINA/ ds
foto HINA/ ds
foto HINA/ ds
foto HINA/ ds
Komentari

Komentari