Srijeda, 27 svibnja, 2020

(FOTO) Počeo prosvjed, tisuće ljudi stiglo pred sjedište Vlade!

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle kreću u prosvjedni hod do Markova trga, gdje će održati prosvjed kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” okupilo se oko 2000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji će prosvjedovati isped Vlade i Sabora na Markovu trgu.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite” i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama. Povorka će proći Frankopanskom ulicom, Mesničkom, Strossmayerovim stubama do Griča, sve do Trga sv. Marka.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec. Ministrica Divjak sastanak je ocijenila konstruktivnim te je najavila da će Vlada ponudu sindikatima predstaviti sljedeći ponedjeljak, 11. studenog.

– Mi nemamo slobodan dan, mi smo u štrajku, borimo se za naša prava. Novca ima, ali se ne želi udovoljiti zahtjevima prosvjete, odnosno ne želi se vrednovati učiteljski rad. Mi smo danas tu, hoćemo da nas vrednujete! Znamo što radimo, koliko radimo, znamo koliko imamo posla i van nastavnog procesa s učenicima i tu smo, nema odustajanja, rekla je profesorica tjelesne kulture iz Samobora.

Nadam se da je Vlada na tragu toga da bude objektivna i da nas plati. Mi nismo sretni što smo danas ovdje, to nije naš odabir, to je odabir Vlade. Nećemo biti s učenicima i raditi ono što volimo, dok Vlada ne ispuni ono što tražimo. Mi ćemo štrajk prekinuti sutra, ako nam daju 6,11 posto, dodala je, a prenosi N1.

Komentari

Komentari