kulturpunkt.hr (uncredited)

(FOTO) OVO JE AUTOR PETOKRAKE U RIJECI: Umjetnik Nemanja Cvijanović

Podijeli

Dok se javnost pita bi li ministrica Obuljen-Koržinek rekla, zanemarujući glavne propise ove države, Ustav, Rezoluciju vijeća EU br. 1481, i činjenicu da su Hrvati neovisnost izborili boreći se protiv petokrakaša, “Mi smo 1990. godine odlučili da živimo u državi koja će biti demokratska i koja neće cenzurirati umjetnike. Dakle, o tome što će koji umjetnik u Hrvatskoj misliti, raditi, kako će djelovati, o tome će odlučivati umjetnici, a ne neki ministar ili neki komesar na bilo kojoj adresi“ da je kakav umjetnik postavio svastiku na vrh nebodera, ili ušato U, ili bar ZDS, mi donosimo mali pregled lika i djela umjetnika Nemanje Cvijanovića, zaslužnog za “spomenik petokraki”

Za njegov rad kulturpunkt.hr kaže da je “posvećen je ostacima kolektivne memorije koja se odnosi na ideju o revoluciji i klasnoj borbi”. Drugim riječima, demokracija je po Nini Obuljen kad se promovira neprijatelje te iste demokracije za koju smo se 90. borili i apologete jugoslavenskih diktatora. Naročito je zgodno kad se privilegirani režimski umjetnici bave “potlačenim slojevima”:

Foto: Sergej Drechsler

“Projekt se bavi fenomenom marginalizacije revolucionarnih ideologija suvremenih društava i političkom pasivnošću potlačenih slojeva istih. Zamišljen je kao interaktivna instalacija čiji valjak, pokrenut motorikom ljudske ruke, proizvodi zvukove revolucionarne himne Inernacionala. Slijedi lančani prijenos zvuka, koji proporcionalno povećava svoj volumen. Instalacija se proteže prostorom tako da svaki slijedeći mikrofon i zvučnik poprima veće dimenzije i veću snagu. Tiha i nježna melodija s početka instaliranog zvukovnog lanca na kraju dostiže razornu silinu, a početni čisti zvuk, pomiješan s ostalim šumovima iz vremena i prostora interakcijskog djelovanja, gubi na svojoj izvornoj bistrini i čistoći – baš kao što se to događa i kod odnosa teorije i prakse u gotovo svim društvenim revolucijama”, piše Kulturpunkt o “Spomeniku sjećanju na ideju o internacionali”.

“Cilj programa odnosi se na poticanje javnosti na preispitivanje vlastite pozicije na hijerarhijskoj piramidi društva koje opsjenarskim metodama nastoji prikazati svojim članovima privid demokratičnosti i ravnopravnosti”, poručuje nam Nemanja. Je li on kad preispitao hijerarhijsku metodu po kojoj je petokraka, simbol totalitarizma i diktature, opsjenarski postala simbolom demokratičnosti i ravnopravnosti i po kojem je on kao “antirežimski umjetnik” dobrodošao svugdje i otvorena su mu sva vrata dok se protiv Thompsona zbog ZDS dižu krivične prijave i ne može dobiti prostor za nastup u nekim gradovima Hrvatske?

foto: Nacional (uncredited)

Uglavnom, Cvijanović se rodio u Rijeci 1 972., diplomirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 1998., a poslijediplomski studij Projektiranja i produkcije vizualnih umjetnosti završio je pri FDA – Fakultetu za dizajn i umjetnost na Arhitektonskom univerzitetu I.U.A.V. u Veneciji 2010. Dosad je, kaže njegova službena biografija, imao više od dvjesto zajedničkih i skupnih izložbi, a radovi mu redovno sadrže ono što se zove “govor mržnje” i “povijesni revizionizam” kad dolazi s desne, a “politička provokacija” kad dolazi s lijevo-režimske strane političkog spektra.

“Nakon akademije shvatio sam da institucionalno dobro utaboreni modernizam nema nikakve veze s onim što se u svijetu suvremene umjetnosti tada dešavalo – niti s onim što mi se vrzmalo po glavi. A to je bilo kako spojiti umjetnost i borbu protiv društvenih anomalija”, kaže Cvijanović. Društvene su anomalije, ako pitate, kapitalizam, demokracija…

Jedan od njih je rad “Plaćam struju” u kojem je mramorna replika Titove nadgrobne ploče preuređena u radijator, za koji Cvijanović kaže da kritički sagledava ne samo odnos prema Titu, nego i napuštanje mitologije vezane uz svjetsku pravdu, ravnopravnost, svijetlu budućnost, bratstvo i jedinstvo, internacionalizam i mir…


>>> MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI <<<
>>> KLOPKA U KOJU SU MNOGI NESVJESNO UPALI: Hrvatskoj se ne ‘otvara put’ na Euru, upravo suprotno..
>>> PANIKA U SRBIJI: “U Beograd stiže najbliži Tuđmanov suradnik, musliman s velikim H”
>>> Vukovarska organizacija Bandićeve stranke prešla u HKS
>>> ANKETA: SDP sve više odmiče HDZ-u, Škoro i prije osnivanja stranke jaka treća opcija, Plenković daleko najnegativniji
>>> “Alma, dalje ruke od našeg križa!” Austrijanci bijesni na ministricu iz Bosne
Komentari

Najnovije